Єгипет призупинив план постачання ракет росії та вирішив виробляти боєприпаси для України – WP

Читать на русском
Єгипет схвалив продаж 152-мм та 155-мм артилерійських снарядів США для їх подальшої передачі Україні, випливає з документів американської розвідки.
Президент ЄгиптуBloomberg/Getty Images

Єгипет після переговорів з американськими високопосадовцями у березні призупинив план таємних поставок ракет росії і натомість вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на раніше невідомі документи американської розвідки.

Друзі путіна: які країни допомагають росії озброєнням для війни проти УкраїниІран, Білорусь, Північна Корея допомагають росії озброєнням для війни проти України. Також путінський режим намагався купити зброю у Сербії та М'янми та сподівається отримати допомогу від Китаю.

Єгипет схвалив продаж 152-мм та 155-мм артилерійських снарядів США для їхньої подальшої передачі Україні. Невідомо, чи було здійснено такі поставки, але видання називає це «очевидною дипломатичною перемогою адміністрації Байдена».

У документі йдеться, що Єгипет мав намір використовувати свої потужності з виробництва зброї для України як важіль для отримання передової військової техніки США, у тому числі винищувачів F-35 і ЗРК Patriot.

У першому документі від 17 лютого йдеться, що Єгипет наприкінці січня і на початку лютого зробив кроки по таємному постачанню ракет росії, зокрема, встановив на них ціну і запланував закупівлі для виробництва.

У другому документі (без дати, але ймовірно від середини лютого) йдеться про те, що Єгипет почав створення лінії з виробництва ракет для російських збройних сил.

Проте, пише видання, президент Єгипту Абдель Фаттаху ас-Сісі, схоже, поклав край ракетному плану після візитів офіційних осіб США, зокрема високопосадовців Білого дому, Державного департаменту, а також глави Пентагону Ллойда Остіна на початку березня.

Раніше повідомлялося, що Остін попросив Єгипет надати Україні артилерійські снаряди, але чіткої відповіді не отримав. Але у розвідувальному документі від 9 березня йдеться, що Єгипет схвалив продаж 152-мм та 155-мм артилерійських снарядів США для передачі Україні.

З розсекреченої розмови від 8 березня випливає, що президент Єгипту підозрював, що за його дискусіями ведеться спостереження, і попередив міністра оборони Мохамеда Закі, що «треба бути обережним під час обговорення військових запитів інших країн, таких як росія». Після візиту глави Пентагону підписання договорів з рф було «відкладено, поки ситуація не проясниться».

Нагадаємо, Washington Post раніше повідомляло, що Єгипет планував виготовити 40 тисяч ракет для росії.

У кремлі можливі таємні постачання такого озброєння заперечували.

США заявили, що не бачать ознак постачання озброєння країні-агресору з боку Єгипту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: