Посол України відреагував на слова про «мирні пропозиції» Лукашенка

Читать на русском
Посол зазначив, що не почув у посланні Лукашенка жодних раціональних пояснень, навіщо Білорусь вв’язалася у війну проти України на боці країни-агресора.
фото: Фокус

Посол України у Білорусі Ігор Кизим відповів на озвучені Александром Лукашенком «мирні пропозиції» для України – зазначивши, що не розуміє, навіщо Мінськ вв’язався у війну рф та як у Лукашенка досі не розуміють суті подій.

Відповідний коментар український посол розмістив у своєму Facebook.

Кизим зазначив, що не почув у посланні Лукашенка жодних раціональних пояснень, навіщо Білорусь вв’язалася у війну проти України на боці країни-агресора.

«Що ж такого зробила Україна та її народ білорусам і керівництву Білорусі, яке чомусь вирішило, що знає, «як краще» для українців і підтримало рф? Саме білорусам і суверенній білоруській державі. Адже російський інтерес, який вже не один рік захищає білоруське керівництво, тут очевидний», - зауважив посол.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

Він відкинув тези про те, що Україна начебто почала недружні кроки, запровадивши санкції.

«Перший пакет санкцій запровадили лише у листопаді 2022 року (і доповнили у січні 2023), і це відповідь за сприяння вторгненню російських військ і завдання по території України ракетно-бомбових ударів з території Білорусі», - зазначив Ігор Кизим.

Він зауважив, що у післяковідному 2021 році товарообіг між Україною і Білоруссю зростав, натомість після рішення путіна відкрито напасти на Україну і залучення Білорусі вона фактично втратила український ринок.

Ігор Кизим зауважив, що з гібридним приєднанням Білорусі до війни Кремля проти України вона втратила можливість претендувати на роль посередника і бути майданчиком для перемовин - хоча це було одним із сильних «козирів» Лукашенка до 24 лютого.

Посол вказав також на логічні протиріччя в аргументації Лукашенка, який, з одного боку, обіцяє «страшну відповідь» за якісь спроби агресії проти Білорусі, тоді як жертва агресії Україна, на його думку, має йти на територіальні поступки і відмовитися від підтримки партнерів.

«Український народ більше, ніж будь-хто інший, хоче миру. Але ми, на відміну від російських загарбників, звільняємо свої тимчасово окуповані території. Ми знаємо, за що ми воюємо і як перемогти у цій війні. Звідси і мотивація наших військових. А для росіян це - захоплення чужих територій, знищення там всього українського, знущання і вбивства цивільних, мародерство та інші злочини, співставні зі злочинами нацистів під час Другої світової війни. І тут дивує небажання білоруського військово-політичного керівництва навіть через рік після початку так званої СВО побачити цю очевидну істину і зрозуміти, кого воно підтримує», - наголосив посол.

Водночас, він додав, що план мирного врегулювання вже існує і це «формула миру», яку Київ презентував ще восени 2022 року.

Зазначимо, напередодні Лукашенко заперечив інформацію про те, що розміщення російської ядерної зброї в Білорусі є інструментом залякування та шантажу.

Нагадаємо, володимир путін оголосив, що до липня росія розмістить на території Білорусі ядерну зброю.

У НАТО рішення росії назвали «небезпечним та безвідповідальним». А в Європі готові застосувати нові економічні санкції у відповідь на посилення загроз ядерної безпеки.

Секретар РНБО України Олексій Данілов сказав, що кремль узяв Білорусь у ядерні заручники.

Втім, деякі експерти вважають, що план росії виглядає нереалістичним, з урахуванням того, що будівництво можливих місць розміщення ядерних бомб навіть не почалося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: