Великий наступ росії: скільки атак відбивають ЗСУ

Читать на русском

Наприкінці минулого та на початку цього року експерти та офіційні особи попереджали, що росія готує масштабний наступ в Україні. Окрім Донбасу, серед можливих напрямів називали Харківську область та південь від Запоріжжя. Очікуваний наступ стартував на початку лютого: основними цілями рф, як пояснювали в розвідці, є Куп'янськ, Лиман, Бахмут, Мар'їнка, Авдіївка і Вугледар. Незважаючи на запеклі бої, за майже два місяці окупанти спромоглися досягти лише деяких тактичних успіхів, але не своїх основних цілей. Наразі активна фаза наступу, на думку аналітиків, затихає. Зокрема, це видно по зменшенню кількості атак противника. На інфографіці «Слово і діло» – скільки атак відбивають Збройні сили України.

Зимово-весняний масштабний наступ російських військ почався орієнтовно на початку лютого. У середині місяця це констатували, зокрема, президент Володимир Зеленський та генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Проте Генштаб почав публікувати дані про кількість відбитих ЗСУ атак лише наприкінці лютого.

Окупаційні війська вели наступ на п'яти напрямках: Авдіївському, Бахмутському, Куп'янському, Лиманському та Шахтарському.

Наприкінці лютого за добу українські військові відбивали до сотні атак: 22 лютого – близько 90, 23 лютого – близько 100, 24 лютого – близько 70, 25 лютого – 71, 26 лютого – 81, 27 лютого – більше 60, 28 лютого – більше 85.

Найнапруженішим на фронті днем, судячи з даних Генерального штабу, було 1 березня – українські військові відбили більше 170 атак. Окупанти вели наступ у районах населених пунктів Кремінна, Білогорівка, Бахмут, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Іванівське, Кам'янка, Північне, Водяне, Невельське та Мар'їнка.

Протягом 3 та 4 березня ЗСУ відбили близько 150 та близько 130 атак окупантів відповідно, 6 березня – більше 140, 7 березня – більше сотні, 8 березня – більше 110.

З середини березня можна помітити тенденцію зниження кількості атак російських військ, найнапруженішими днями були 17, 20 та 21 березня. В окремі дні наступальні дії окупантів фіксують тільки на чотирьох напрямках, а не на п’яти.

Протягом 19 березня українські військові відбили 69 атак росіян, 22 березня – 83, 23 березня – близько 79, 24 березня – 59, 25 березня – більше 85, 26 березня – більше 60, 27 березня – 62, 28 березня – 57.

Нагадаємо, 20 березня в Інституті вивчення війни зазначили, що масштабний весняний наступ російської армії наближається до кульмінації. Україна має гарні можливості для того, щоб перехопити ініціативу та розпочати контрнаступ.

Учора у ЗСУ констатували зміну ситуації на Бахмутському напрямку – за останні три дні в районі міста зменшилася кількість зіткнень.

За підрахунками аналітиків, у ході наступу в лютому росія змогла захопити менш ніж 0,04% української території, зазнавши при цьому тяжких втрат.

Глава української розвідки Кирило Буданов вважає, що у росії залишився час до кінця весни, щоб спробувати досягти бодай якихось військових цілей в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: