WSJ: експерти описали сценарій весняного контрнаступу ЗСУ

Читать на русском
Контрнаступ України може початися з повітряної атаки, за нею буде масована атака із застосуванням західних і радянських танків, після чого на полі бою з'являться бронетранспортери з піхотою.

Очікуваний весняний контрнаступ Збройних сил України може розпочатися з повітряної атаки з використанням високоточної зброї. Потім висунуться танки, а після них – бронетранспортери з піхотою.

Такий прогноз виданню The Wall Street Journal зробили військові експерти.

Видання наголошує, що оперативні плани України, зрозуміло, залишаються конфіденційними, але деякі аспекти майбутнього контрнаступу можна передбачити, враховуючи наявну техніку.

У США назвали сценарії контрнаступу України – PoliticoСША зосереджені на допомозі Україні з підготовкою до весняного контрнаступу, який може початись уже в травні.

Експерти зазначають, що Україні, щоб досягти успіху, «потрібне поєднання навичок та удачі, щоб знайти та швидко використати слабкі місця». Хоча українські військові більш мотивовані і в деяких випадках краще озброєні, рф мала місяці, щоб підготувати до контратаки.

Експерти прогнозують, що контрнаступ розпочнеться з великої або кількох повітряних атак з використанням високоточної зброї дальньої дії наземного базування, включаючи ракети та артилерію (з огляду на обмежену кількість винищувачів та бойових вертольотів Україна навряд чи ними ризикуватиме).

Мета таких ударів — ізолювати російські підрозділи на полі бою, підірвати їхню боєздатність та посіяти сум'яття.

Після початкового артилерійського та ракетного обстрілу буде сухопутний наступ – Україні доведеться поєднувати використання західних та радянських танків. За хвилею танків, прогнозують експерти, швидше за все, підуть десятки бойових броньованих машин та бронетранспортери.

Джон Спенсер з аналітичного центру Madison Policy Forum сказав, що в ході контрнаступу Україна швидше за все виявлятиме гнучкість, намагаючись знайти найслабші місця в російській обороні.

На думку професора стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюс Філліпса О'Брайєна, ЗСУ під час контрнаступу перерізатимуть сухопутний коридор росії з Кримом. Водночас українські військові можуть просуватися із Запорізької області у бік Мелітополя та Азовського моря, щоб відрізати шляхи постачання окупантів.

Нагадаємо, на початку березня радник керівника ОПУ Михайло Подоляк заявив, що українські військові перейдуть у контрнаступ за два місяці.

За спостереженням аналітиків, весняний наступ російської армії наближається до кульмінації. Україна має гарні можливості для того, щоб перехопити ініціативу та розпочати контрнаступ.

Днями президент Володимир Зеленський заявив, що Збройні сили України поки що не можуть розпочати контрнаступ і назвав причину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: