Пригожин готує підґрунтя для політичного наступу – NYT

Читать на русском
Пригожин все більше звертає свою увагу на російський внутрішній фронт, що аналітики вважають спробами забезпечити політичну відстань від виснажливої боротьби на полі бою.
Getty Image

Євген Пригожин каже, що його війська «Вагнера» скоротяться, коли завершиться битва за українське місто Бахмут. Нині він маневрує на внутрішньому фронті на користь російського диктатора путіна.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Зараз, коли його найманці намагаються завершити захоплення Бахмута, Пригожин все більше звертає свою увагу на російський внутрішній фронт, що аналітики вважають спробами забезпечити політичну відстань від виснажливої боротьби на полі бою.

У битві за Бахмут ПВК «Вагнер» може втратити всі свої елітні загони – ISWБитва за Бахмут може серйозно послабити найкращі сили Вагнера, позбавивши росію деяких із найефективніших ударних військ.

Він сказав, що його бойова сила відійде на задній план після завершення боротьби за Бахмут, щоб «поступово перезавантажитися, зменшитися». Він також додав у відеозверненні, опублікованому 11 березня, що «Вагнер» «перетвориться на армію з ідеологією, і ця ідеологія буде боротьбою за справедливість».

Зазначається, що такі заяви співпали з іншими нещодавніми заявами про те, що «кухар путіна» хоче відмовитися від свого статусу військового лідера та відігравати більшу роль у російському суспільстві.

Минулого тижня «Вагнер», який діяв у режимі секретності ще минулого року, оголосив, що відкриє центри вербування в 42 російських містах, незважаючи на скорочення кількості ветеранів, які становлять основу його сил. Вагнерівці також нещодавно відкрили патріотичний молодіжний клуб під назвою «Маленький Вагнерит» і влаштували виставку провоєнних картин.

Ця зміна збігається з хвилею спекуляцій щодо політичних амбіцій Пригожина, оскільки він поєднує піднесені заяви та критику російської армії з уважним орієнтуванням у російській ієрархії — і повагою до президента рф путіна.

«Він бачить своє майбутнє під загрозою, і він намагається знайти собі місце після Бахмуту в масштабній війні», — сказав Джек Марголін, вашингтонський експерт з російських приватних військових компаній.

При цьому, Пригожин активізував зусилля щодо демонстрації широкої підтримки «Вагнера» серед російських бізнесменів, політиків і військовослужбовців.

Минулого тижня він публічно подякував міністру промисловості росії та керівнику військово-промислового конгломерату «Ростех» за надання боєприпасів.

Протягом останніх кількох місяців він також оприлюднив зв’язки з регіональними чиновниками та політиками-націоналістами на периферії політичної системи путіна, а також з іншими проросійськими парамілітарними лідерами. Вагнерівців підтримав губернатор Курської області Роман Старовойт, який у січні пройшов навчання на базі групи.

Варто зазначити, що саме його регіон часто стає об’єктом ударів українських безпілотників і ракет.

Аналітики кажуть, що такі альянси можуть стати прелюдією до перетворення «Вагнера» на політичний рух, який за допомогою вербування та пропагандистських кампаній допоможе путіну досягти мети мобілізації російського суспільства для тривалої війни.

«Вагнерівці» просунулись у Бахмуті, фронт проходить по центру міста – розвідкаЗа останні чотири дні вагнерівці взяли під контроль більшість східної частини міста Бахмут, тепер лінія фронту проходить по його центру.

За словами Марголіна, це дозволить Пригожину демонструвати постійну цінність для Кремля, навіть якщо «Вагнер» зазнає поразки на полі бою.

Водночас, Пригожин продовжує критикувати вищих військових за те, що вони відмовляють його силам у постачанні важливих поставок. У неділю, 12 березня, він дійшов до того, що заявив, що звичайні російські військовослужбовці в обхід військової бюрократії пожертвували частину своїх дефіцитних боєприпасів вагнерівцям.

Нагадаємо, що Пригожину заблокували спецзв'язок, щоб не просив снаряди, тому він має намір бити на сполох через ЗМІ.

Раніше ми повідомляли, що путін підриває амбіції глави вагнерівців Пригожина та скидає на нього провину за невдачі на фронті.

Також ЗМІ озвучили загальні втрати російської армії у боях під Бахмутом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: