Конгрес США хоче оголосити ПВК «Вагнера» терористичною організацією, але у Байдена проти – The Hill

Читать на русском
У Конгресі США хочуть, щоб ПВК Вагнер мав статус іноземної терористичної організації, але в адміністрації Байдена не підтримують такий крок через інтереси в Африці.
thehill.com

Конгрес США підштовхує Державний департамент до того, щоб визнати російську приватну військову компанію «Вагнер» іноземною терористичною організацією. Але проти цього виступає Адміністрація президента Джо Байдена.

Про це повідомляє видання The Hill.

Шість сенаторів-демократів та республіканців внесли законопроєкт під назвою «Закон про притягнення до відповідальності російських найманців», який має зобов'язати Держдеп оголосити «Вагнер» іноземною терористичною організацією (FTO).

Прихильники такого кроку кажуть, що «Вагнер» зазнає більших втрат порівняно з його нинішнім статусом транснаціональної злочинної організації.

Які приватні військові компанії є в росії та в яких країнах вони діялиЯкі приватні військові та охоронні компанії є в росії та в яких країнах задіяні ці найманці – на інфографіці.

Позначення FTO збільшило б можливості Штатів для припинення діяльності ПВК «Вагнер», послужило б сильним стримуючим чинником проти людей чи урядів, які співпрацюють із групою, та відкрило б нові шляхи для судових позовів.

Однак один із помічників конгресменів повідомили виданню, що адміністрація Байдена виступає проти законопроєкту через побоювання, що він може завадити зусиллям США переконати африканські країни припинити співпрацю з ПВК «Вагнер».

Групу Вагнера пов'язують з такими країнами, як Судан, Лівія, Центральноафриканська Республіка, Мозамбік, Малі, Буркіна-Фасо, Камерун і Чад.

«Держдепартамент стурбований тим, що, якщо раптом у «Вагнера» буде позначення FTO, то офіційні особи урядів, які співпрацюють із групою, не зможуть в'їжджати до США, їхні активи будуть заарештовані за контакт із FTO», – сказав помічник.

Він додав, що в адміністрації Байдена були б не проти, якби закон щодо ПВК «Вагнер» діяв лише на території України, але там проти його ухвалення через інтереси в Африці.

Нагадаємо, наприкінці січня США визнали ПВК «Вагнера» міжнародною злочинною організацією.

Аналогічне рішення 6 лютого ухвалила Верховна рада України.

Штати також працюють над тим, щоб остаточно припинити діяльність «Вагнера» у всіх країнах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: