Кадиров, Пригожин, Гіркін: що собою являють найодіозніші обличчя путінської росії

Читать на русском

Тривала війна в Україні, яка спочатку розглядалася кремлем як «легка прогулянка до Києва», призвела до цікавих внутрішньополітичних процесів у росії. Відсутність значних успіхів на фронті та яскраві провали восени поставили під сумнів компетентність командування, про що почали говорити публічно. Найбільш суворими критиками воєначальників стали головні прихильники війни Рамзан Кадиров та Євген Пригожин – останній з початку 2022 року набрав солідну політичну вагу. Критика міноборони і навіть самого володимира путіна доноситься і з табору військових блогерів. Один із найпомітніших серед них – терорист Стрєлков, який у 2014 році воював на Донбасі. «Слово і діло» розібралося, що спільного між цими трьома персонажами, що борються за вплив.

Рамзан Кадиров, Євген Пригожин, Ігор Гіркін – що спільного у трьох головних критиків військового командування росії.
Кадиров, Пригожин та СтрєлковСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З цієї трійці офіційний статус має лише Рамзан Кадиров – з 2007 року він очолює окупаційну адміністрацію Чечні.

Раніше посаду голови адміністрації обіймав його батько Ахмат Кадиров. Він був головним муфтієм Чечні та прихильником незалежності регіону, але під час другої чеченської війни кремлю вдалося залучити його на свій бік.

Рамзан Кадиров має велику кількість звань і нагород рф. У нього є найвища нагорода герой росії, він кавалер ордену «За заслуги перед батьківщиною» ІІІ ступеня, ордену мужності, ордени пошани, медалі «За повернення Криму» тощо. У жовтні минулого року Кадиров повідомив, що володимир путін присвоїв йому звання генерал-полковника.

Кадирова неодноразово звинувачували у порушеннях прав людини, викраденнях, вбивствах та тортурах. А Служба безпеки України повідомляла йому про підозру у зазіханні на територіальну цілісність України та ведення агресивної війни.

Євген Пригожин, який за часи широкомасштабної війни серйозно наростив вплив у росії, на перший погляд має з Кадировим мало спільного (крім любові до путіна і кровопролиття), проте їхні погляди виявилися близькими.

Пригожин, зазначимо, ніколи не працював у державних структурах, не воював особисто та не має військового звання. Завдяки ресторанному бізнесу він отримав прізвисько «кухар».

Наразі Пригожин керує приватною військовою компанією «Вагнер», яку підтримує російська влада, незважаючи на те, що ПВК у країні поза законом.

Особливо запам'ятався Пригожин тим, що особисто їздив російськими колоніями для вербування ув'язнених. Сам він у 1979 році був засуджений до умовного терміну за крадіжку, а у 1981-1990 роках сидів за розбій та шахрайство.

І Пригожин, і Кадиров відкрито критикують міністерство оборони росії, а також окремих генералів, наприклад Олександра Лапіна за провал оборони в районі Лимана.

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

Але схоже критика Пригожина та його бажання привласнити собі деяке просування окупантів на Донбасі зайшли далеко. У січні у росії знову змінили командувача угрупуванням в Україні – замість Сергія Суровікіна призначили начальника генштабу Валерія Герасимова: експерти побачили в цьому політичний крок, спрямований на ослаблення тих, хто критикує міноборони.

У Кадирова та Пригожина взаємна нелюбов із Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) – колишнім «міністром оборони ДНР», якого Гаазький суд визнав винним у збитті рейсу MH-17 над Донбасом.

Гіркін є відставним офіцером ЗС рф, колишнім полковником ФСБ. У різний час він брав участь у війні у Придністров'ї, у Боснійській та Чеченських війнах. У квітні 2014 року Гіркін нелегально приїхав на Донбас, брав участь у захопленні адміністративних будівель у Слов'янську, згодом став «міністром оборони ДНР». Після «відставки» повернувся до росії.

Зараз Гіркін захопився блогерством, постійно коментує хід війни росії проти України, активно критикуючи міноборони рф та навіть путіна.

Буквально на початку року між Гіркіним та Пригожиним виник конфлікт. Гіркін розкритикував взяття Соледара «вагнерівцями», після чого керівник ПВК запропонував йому приєднатися до угруповання на Луганщині. Однак Гіркін відмовився.

Також Гіркін постійно висміював Кадирова та його «тік-ток війська».

Пік популярності Кадирова в Google Trends припав на 27 лютого – 15 березня, коли російські війська знаходилися під Києвом.

Гіркіним найбільше цікавилися 14-20 серпня, коли він нібито намагався потрапити на фронт. Пік популярності Пригожина припав на 11-17 вересня: в цей період з’явилося відео, як він вербує в’язнів у російській колонії.

Нагадаємо, у листопаді агентство Bloomberg писало, що російська еліта та урядовці з зростаючим занепокоєнням спостерігають за тим, як колись маргінальні громадяни, на кшталт Євгена Пригожина, стають все більш впливовими.

Американський політолог Деніел Трейсман вважає, що крах режиму путін є більш правдоподібним сценарієм, ніж збройне повстання незадоволених російських генералів або заколот кремлівських еліт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: