Путін використає втрати «вагнерівців» для того, щоб відволікти населення від інших проблем – ISW

Читать на русском
Путін підриває амбіції глави вагнерівців Євгена Пригожина та скидає на нього провину за невдачі на фронті.

Російському диктаторові потрібні «цапи-відбувайла», на яких можна покласти провину за провали росії у війні проти України. Не виключено, що для цього він використає великі втрати ПВК «Вагнер».

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, путін використає великі втрати «вагнерівців», звіти про поганий моральний стан і воєнні злочини, щоб відвернути увагу населення від подібних чи навіть гірших проблем у збройних силах рф.

«Значна частина російського висвітлення боїв за Бахмут зосереджена в основному на великих втратах «вагнерівців», що дозволяє міноборони рф приховати або применшити інші втрати російських сил», – говориться у звіті.

Кадиров, Пригожин, Гіркін: що собою являють найодіозніші обличчя путінської росіїРамзан Кадиров, Євген Пригожин, Ігор Гіркін – що спільного у трьох головних критиків військового командування росії.

У той же час міноборони рф зберігає прихильність путіна, попри нищівні поразки під Вугледаром на початку лютого 2023 року, вказують в ISW.

«Нещастя засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, скоріш за все, налякає інших кремлівських чиновників, щоб вони зменшили свої амбіції, аби уникнути схожої долі», – підкреслюють фахівці і уточнюють, що це може стосуватися глави Чечні Рамзана Кадирова.

Крім того, репутація Пригожина зіпсувалась через ставлення до своїх сил як до гарматного м'яса, а його публічні благання про боєприпаси навряд чи стануть мотивуючим фактором для потенційних новобранців, пояснюють у Інституті вивчення війни.

«Поки Пригожин розглядав Бахмутя як шанс отримати важіль впливу на кремль і міноборони рф, путін використовував ПВК «Вагнер» для захисту свого режиму від згубних наслідків мобілізації, яка значно сповільнює військові дії проти України», – додають аналітики.

Раніше голова ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин поскаржився, що його відключили від спецзв'язку з владою, щоб він не просив боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: