Євросоюз готує цивільну місію для зміцнення безпеки Молдови

Читать на русском
Експерти зовнішньополітичної служби Євросоюзу розробляють пропозиції щодо розміру, профілю та мандату запланованої місії, які потім мають бути одноголосно схвалені урядами країн ЄС.
eurointegration.com.ua

Євросоюз планує направити цивільну місію в Молдову, яка відчуває дедалі більшу загрозу після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Про це повідомляє німецьке видання Welt am Sonntag.

Згідно з інформацією ЗМІ, ще 28 січня Молдова звернулася до Брюсселя з проханням про підтримку. Наразі Європейська служба зовнішніх дій (EEAS) працює над так званою концепцією управління кризою, яка має бути завершена вже цього місяця.

Молдова та проблема Придністров'я: чи може рф відкрити «Молдавський фронт»Про проблему Придністров'я, реальність сценарію нападу росії на Молдову і ті самі снарядні склади в Ковбасній – в матеріалі Слово і діло

Експерти зовнішньополітичної служби Євросоюзу розробляють пропозиції щодо розміру, профілю та мандату запланованої місії, які потім мають бути одноголосно схвалені урядами країн ЄС.

Дипломат ЄС, що знайомий з ходом переговорів, зазначив, що бажання направити цивільну місію до Молдови є.

Як повідомляється, Німеччина, а також Польща, країни Балтії, Швеція, Чехія, Португалія, Румунія та Данія - головні прихильники проєкту. Дипломати очікують, що нова місія розпочне свою роботу на початку літа.

У рамках місії адміністративний персонал із держав-членів Євросоюзу, насамперед із судових органів, поліції та митниці, консультуватиме Молдову з питань створення ефективного сектору безпеки.

До того ж, Євросоюз хоче направити експертів для консультування країни у боротьбі з кібератаками та дезінформацією.

Олександр Коваленко: «Російський наступ не встиг розпочатися, як захлинувся на усіх напрямках»Про російський наступ, загрозу для Молдови, проблему Придністров'я, західну зброю – в інтерв'ю Слово і діло з Олександром Коваленком

Зазначимо, що кілька днів тому проросійські сили організували у столиці Молдови антиурядовий мітинг. Учасники акції спробували прорватися до будівлі уряду, проте поліція зупинила їх.

Незадовго до цього президент країни Майя Санду заявила про плани росії здійснити держпереворот у Молдові.

Нагадаємо, за версією Міноборони росії, начебто Україна готує «озброєну провокацію» проти Придністров'я, яка буде здійснена підрозділами ЗСУ, у тому числі із залученням бійців батальйону «Азов».

Президент України Володимир Зеленський вже відреагував на спекуляції рф, назвавши цю інформацію «вкидами».

Раніше у ЗСУ прокоментували ймовірність висадки російського десанту у Придністров'ї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: