У МЗС Молдови заявили, що Кишинев розпочне вихід із угод СНД

Читать на русском
Процес денонсації кількох десятків угод розпочнеться вже цього тижня. Анулюватимуться лише ті домовленості, які несумісні для вступу до ЄС.

Молдова вже цього тижня розпочне вихід із низки угод, підписаних у межах Співдружності Незалежних Держав. Анулюватимуться лише ті домовленості, які несумісні з зобов'язаннями Кишинева, взятими для вступу до ЄС.

Про це повідомляє NewsMaker, з посиланням на заяву міністра закордонних справ Молдови Ніку Попеску.

«Молдова вже діє за дуже широким спектром, за напрямками і не обов'язково дуже прозорими напрямками, щоб обмежити спроби росії дестабілізувати ситуацію в країні. Цими днями ми також починаємо процес денонсації Молдови з деяких угод у рамках СНД», – заявив він.

Санду заявила про плани росії влаштувати держпереворот у МолдовіРосія планує держпереворот у Молдові, щоб змінити владу на проросійську, зупинити євроінтеграцію країни та використати її у війні проти України. План рф передбачає напади на державні будівлі та захоплення заручників.

При цьому, очільник МЗС наголосив, що молдовські відомства провели аналіз актуальності низки угод, підписаних у межах СНД.

«Цими днями ми починаємо процес виходу Молдови з кількох десятків угод. Ми складаємо цей список і опублікуємо його. Тільки по лінії Міністерства внутрішніх справ ми підемо на денонсацію 20 угод», – заявив він.

Водночас, Попеску пояснив, що вихід із цих угод обумовлений тим, що вони «не актуальні, або не працюють, або не застосовуються, або йдуть на шкоду Молдові».

«Молдова вступатиме до ЄС, і зовсім інші зовнішньополітичні цілі, участь в інших інститутах будуть підпорядковані меті європейської інтеграції. Очевидно, що цей вихід із СНД або включення до цих угод, які несумісні з нашими зобов'язаннями, триватиме. Це юридична річ. Це не те, що робиться шляхом підписання, але це вже відбувається», – підкреслив міністр.

Нагадаємо, що вчора, 22 лютого, президент Молдови Майя Санду у Варшаві зустрілася із президентом США Джо Байденом та запросила його відвідати Кишинів.

Окрім цього, депутати парламенту Молдови в четвер, 16 лютого, затвердили новий уряд на чолі з Доріном Речаном.

Згодом він наголосив, що Придністров'я необхідно демілітаризувати.

Також у НАТО прокоментували ймовірність російського наступу з Придністров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: