У київському метрополітені розповіли, чи обговорюється зараз підвищення тарифів на проїзд

Читать на русском
У міській адміністрації Києва наразі не обговорюють підвищення тарифів на проїзд у метро, повідомив начальник КП.
Фото: Київський метрополітен/Facebook

У міській адміністрації Києва наразі не обговорюється питання підвищення тарифів на проїзд у метро.

Про це в інтерв'ю ТСН сказав начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.

Від скількох чашок кави доведеться відмовитися киянам через подорожчання проїздуВартість проїзду в столичному транспорті підвищилася вдвічі. Скоріш за все, кияни заощаджуватимуть на ранковій каві перед роботою. Ми підрахували, від скількох чашок кави доведеться відмовитися на користь оплати за проїзд.

«На цей момент у КМДА не обговорюється питання підняття тарифів у метро. Дані щодо собівартості за 2022 рік ще непроаналізовані, але я вважаю, що вони не будуть об’єктивними, тому що ми довий час не працювали в режимі перевезень (від березня до 16 травня) і пасажиропотік за минулий рік дуже низький, а собівартість перевезень вираховується з одного пасажира, тобто чим більше ми перевозимо населення, тим менша собівартість однієї поїздки. Тому це питання сьогодні не обговорюється», – розповів він.

За даними Брагінського, наразі метро перевозить за день у середньому 550 тисяч осіб – це дуже низький показник, зазначив він.

В 2022 році київським метро скористалися 162 млн мільйонів пасажирів, в 2021 році – 319 мільйонів, а в 2019 році – 465 мільйонів.

«Тобто підприємство зараз знаходиться в важкому фінансовому стані. Доходи від перевезення пасажирів суттєво зменшилися і у метрополітену недостатньо коштів для покриття мінімально необхідних витрат. Тому забезпечити функціонування метро можна тільки за рахунок підтримки міста», – розповів голова підприємства.

Нагадаємо, восени 2021 року столична влада заявила, що підвищує вартість проїзду в комунальному громадському транспорті до 20 гривень з 1 січня 2022-го.

Основною причиною такого рішення, як пояснювали у КМДА, було зростання собівартості перевезення пасажирів.

Однак у листопаді Віталій Кличко повідомив, що підвищення вартості проїзду до кінця опалювального сезону не розглядатиметься. Навесні, коли вже тривала повномасштабна війна, підвищення тарифів не обговорювали.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: