У київському метрополітені розповіли, чи обговорюється зараз підвищення тарифів на проїзд

Читать на русском
У міській адміністрації Києва наразі не обговорюють підвищення тарифів на проїзд у метро, повідомив начальник КП.
Фото: Київський метрополітен/Facebook

У міській адміністрації Києва наразі не обговорюється питання підвищення тарифів на проїзд у метро.

Про це в інтерв'ю ТСН сказав начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.

Від скількох чашок кави доведеться відмовитися киянам через подорожчання проїздуВартість проїзду в столичному транспорті підвищилася вдвічі. Скоріш за все, кияни заощаджуватимуть на ранковій каві перед роботою. Ми підрахували, від скількох чашок кави доведеться відмовитися на користь оплати за проїзд.

«На цей момент у КМДА не обговорюється питання підняття тарифів у метро. Дані щодо собівартості за 2022 рік ще непроаналізовані, але я вважаю, що вони не будуть об’єктивними, тому що ми довий час не працювали в режимі перевезень (від березня до 16 травня) і пасажиропотік за минулий рік дуже низький, а собівартість перевезень вираховується з одного пасажира, тобто чим більше ми перевозимо населення, тим менша собівартість однієї поїздки. Тому це питання сьогодні не обговорюється», – розповів він.

За даними Брагінського, наразі метро перевозить за день у середньому 550 тисяч осіб – це дуже низький показник, зазначив він.

В 2022 році київським метро скористалися 162 млн мільйонів пасажирів, в 2021 році – 319 мільйонів, а в 2019 році – 465 мільйонів.

«Тобто підприємство зараз знаходиться в важкому фінансовому стані. Доходи від перевезення пасажирів суттєво зменшилися і у метрополітену недостатньо коштів для покриття мінімально необхідних витрат. Тому забезпечити функціонування метро можна тільки за рахунок підтримки міста», – розповів голова підприємства.

Нагадаємо, восени 2021 року столична влада заявила, що підвищує вартість проїзду в комунальному громадському транспорті до 20 гривень з 1 січня 2022-го.

Основною причиною такого рішення, як пояснювали у КМДА, було зростання собівартості перевезення пасажирів.

Однак у листопаді Віталій Кличко повідомив, що підвищення вартості проїзду до кінця опалювального сезону не розглядатиметься. Навесні, коли вже тривала повномасштабна війна, підвищення тарифів не обговорювали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: