Від скількох чашок кави доведеться відмовитися киянам через подорожчання проїзду

Читать на русском

Киянам уже неодноразово нагадали, в тому числі й мер, що з 14 липня в столиці подорожчає проїзд у міському транспорті. Ціна на проїзд в автобусах, тролейбусах і трамваях зросте з 4 до 8 гривень, у метро – з 5 до 8 гривень.

«Ми змушені зробити цей складний крок, незважаючи на політичні рейтинги та спекуляції, яких навколо цього питання багато. Інакше нам не уникнути кризи в транспортній сфері столиці», – сказавКличко, пояснивши, що отримані від підвищення тарифів кошти підуть на розвиток транспортної інфраструктури, ремонт і закупівлю рухомого складу та підвищення зарплат працівникам транспортних підприємств.

Для пільгових категорій киян проїзд залишиться безкоштовним. Можливість заощадити буде в тих, хто купує проїзні на місяць. Сплативши 50 поїздок у метро на безконтактну картку, пасажир заощадить 1,5 гривні за одну поїздку.

У Києві подорожчає проїзд у громадському транспорті: реакція соцмережУ Києві з липня значно зростуть тарифи на проїзд. Що про це думають українці – в огляді Слова і Діла.

Купивши місячний проїзний на 4 види транспорту, пасажир за одну поїздку заплатить 6,14 гривні, а з проїзним на 1 вид наземного транспорту – 6,50. Вартість проїзного квитка на один календарний місяць в наземному транспорті (без обмеження кількості поїздок) складе 390 гривень, а в метрополітені – 610 гривень; на 2 види транспорту (наземний + метро на 46 поїздок) – 570 гривень, на 2 види транспорту (наземний + метро на 62 поїздки) – 670 гривень.

У метро з'являться нові проїзні квитки, які використовуватимуться з моменту активації: 10 поїздок на 5 календарних днів (за 75 гривень), 14 поїздок на 7 днів (за 104 гривні) і 30 поїздок на 15 календарних днів (за 210 гривень).

Ми підрахували, скільки коштуватиме транспорт на місяць для працюючого киянина з розрахунку 2 поїздки в метро + 2 поїздки наземним транспортом на день (на 21 календарний день). До подорожчання – це 378 гривень, а після – 600,6 гривні. Виходить, що в середньому, якщо взяти себе в руки й не під'їжджати «кілька зупинок» маршруткою, проїзд стане дорожчим на 222,6 гривні.

Якщо перевести витрати на транспорт у чашки ароматного еспресо, ніжного лате або підбадьорливого ристрето, купленого в кіоску або крихітному кафе на шляху на роботу, то вийде, що до подорожчання можна було випити 19 чашок кави (виходячи з того, що середня вартість однієї чашки – 20 гривень). Тепер витрати на проїзд уже прирівнюються до 30 чашок кави. З огляду на те, що проїзд в середньому подорожчає на 222,6 гривні, кияни змушені будуть відмовитися від 11 чашок улюбленого напою.

А ті, хто любить чай, можуть зробити власні розрахунки, скориставшись нашою формулою.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми зібрали реакцію соцмереж на звістку про подорожчання проїзду в столичному громадському транспорті.

Наскільки обґрунтоване таке подорожчання, читайте в нашому матеріалі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: