Скільки в Україні коштує проїзд у громадському транспорті та як ціна змінювалася у столиці

Читать на русском

Наприкінці травня кияни висловили обурення щодо можливого підвищення цін за проїзд у громадському транспорті, й, зокрема, метро. Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що у столиці не будуть підвищувати вартість проїзду до 20-25 гривень. Однак визнав, що нинішні ціни не відповідають реальному стану речей і їх треба переглянути. Аналітики «Слово і діло» зібрали дані про те, як з часів незалежності і до сьогодні зростала вартість проїзду у столиці та чим це обґрунтовували чиновники, а також якою є вартість проїзду в інших містах країни.

Ще з 1991 року і до 2000-го щорічно вартість проїзду наземним транспортом у Києві зростала через інфляцію, спершу це було 15 копійок, потім 30 та 50. У грудні 1992 року ціна піднялася до п’яти купонокарбованців. Зрештою, з 1996 року і до 1999-го вартість проїзду коливалася від 20 до 30 коп.

На початку 2000-х вартість проїзду зросла до 50 коп. Причиною стало збільшення навантаження на міськбюджет через зростання об'єму дотацій на транспортну галузь, і щоб не допустити критичного навантаження на бюджет, влада вирішила підвищити ціну для споживачів.

Для підтримки сталої роботи підприємств транспорту у 2006 році вартість проїзду підняли до 1 грн 50 коп. Після цього удвічі ціну підвищили тільки в 2015 році. Пояснювали це тим, що собівартість перевезення пасажирів значно зросла.

Наступного разу підвищення ціни було у 2017 році, тоді проїзд у метро вже коштував 4 грн, а причиною цього стало зростання цін на електроенергію, пальне, воду та запчастини. Однак вже наступного року міська влада подвоїла вартість однієї поїздки через підвищення цін на пальне та витратні матеріали.

Така ціна зберігається і досі, хоча ймовірно у 2021 році її підвищать до 12 грн ‒ цьому посприяв карантин, а вірніше збитковість перевезень через запроваджені обмеження.

Тим часом, у Дніпрі вартість проїзду в автобусі коштує 8 грн, а в маршрутці ‒ 7-10 грн, дещо дешевше у Житомирі ‒ від 6 до 8 грн. А от у Вінниці автобус коштує 5 грн, а маршрутка ‒ 10-12 грн. Найдорожчим проїзд є у Львові та Краматорську ‒ по 10 грн за маршрутку та автобус, а найдешевший у Сєвєродонецьку ‒ по 5 грн.

У Києві вартість пересування автобусом коштує 8 грн, а маршруткою від 6 до 10 грн.

Нагадаємо, у Запоріжжі вартість проїзду зросла ще з 1 травня. Маршрутні таксі коштують замість 6 грн ‒ 8 грн (а у віддалені райони Правого берега ‒ до 10 грн), автобуси подорожчали з 5 грн до 7 грн, трамваї та тролейбуси ‒ з 4 грн до 6 грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: