Дев'ятий Рамштайн: які підсумки зустрічі та що отримає Україна від країн Заходу

Читать на русском
Про те, яку зброю отримає Україна за підсумками дев'ятого Рамштайна та чи виправдалися очікування Києва від зустрічі – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоDeutsche Welle

14 лютого на військовій базі США «Рамштайн» у Німеччині пройшла чергова, вже дев'ята зустріч Контактної групи допомоги обороні України. Україна мала дуже великі очікування від цієї зустрічі – не тільки посилення військової допомоги для наземних боїв, а й надання ЗСУ давно очікуваних західних бойових літаків, а також далекобійні ракети для ураження тилів російських терористів.

«Слово і Діло» розбиралося, що отримає Україна за підсумками Рамштайна-9 і чи виправдалися очікування Києва щодо західної військової допомоги.

Зброя першої необхідності

Перед самою зустріччю, 13 лютого, міністр оборони України Олексій Резніков окреслив коло тем, які обговорюватимуться на Рамштайні-9. Одним з головних питань повинно було стати питання про передачу ЗСУ літаків. Також він запевнив, що партнери обговорять постачання танків та формування запасу боєприпасів для ЗСУ.

Як США нарощували військову підтримку України з початку великої війниЯкий обсяг військової допомоги США виділили Україні у 2022-2023 роках – на інфографіці Слово і діло.

Втім, поки що за підсумками засідання, в якому взяли участь міністри оборони понад 50 держав, що надають Україні військову допомогу, про літаки нічого не чути – як і про далекобійні ракети. Так, міністр оборони США Ллойд Остін увечері 14 лютого заявив, що у нього поки немає оголошень щодо можливих постачань винищувачів Україні. У США, до речі, і раніше заявляли, що винищувачі, на думку Вашингтона, на даному етапі війни Україні не потрібні.

Крім того, Швеція не передаватиме Україні винищувачі Gripen (запит на їхню передачу тільки вивчається Стокгольмом), А США і Нідерланди поки не можуть домовитися про передачу Україні винищувачів F-16. Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес, як повідомляє BBC, також заперечує можливість отримання Україною британських літаків навіть в найближчі роки – за його словами, зараз йде навчання пілотів, але говорити про літаки дуже рано.

У Контактній групі вважають, що і так роблять для України не мало.

«В останні місяці група, яка зібралася сьогодні, зобов'язалася надати значні обсяги бойових можливостей танків, систем ППО та боєприпасів. 11 країн зобов'язалися передати танки. 22 зобов'язалися передати Україні бойові машини піхоти. 16 зобов'язалися передати артилерію та боєприпаси. І ще 9 – зенітні системи протиповітряної оборони» - заявив глава ОКНШ США генерал Марк Міллі.

Ллойд Остін зазначив, що Україна отримує зараз зброю першої необхідності – ту, яка потрібна їй для бойових дій безпосередньо на землі. Західні країни вже передали Україні військової допомоги на 50 млрд доларів і це далеко не межа.

«США, Німеччина та Нідерланди працюють над наданням Україні системи ЗРК Patriot, Франція та Італія – над наданням системи ЗРК SAMP/T, і консорціум країн, до якого входять Німеччина, Канада, Польща, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди, працює над наданням танків Leopard» – зазначив він.

Військовий оглядач Денис Попович впевнений, що рано говорити про те, що нам «не дали» літаки.

«На сьогодні рано говорити про те, дали чи не дали літаки, поки що направлені відповідні запити, зокрема, до Швеції та Нідерландів. Виходячи із заяв міністра оборони Олексія Резнікова, існує принципова згода на відправку літаків, проте зараз вирішуються організаційні питання. Які це літаки, скільки їх буде, яка країна зможе їх передати, яка черговість надання допомоги» - пояснив він у коментарі «Слово і діло».

Що відомо про передане озброєння

Але і без літаків і ракет за підсумками дев'ятої зустрічі Україна отримає суттєву військову допомогу. Так, Данія передає Україні всі свої самохідні артилерійські установки Caesar – на додаток до тієї кількості, яка була передана раніше Францією.

Артилерія Заходу на озброєнні ЗСУ: самохідні артилерійські системиПро те, які західні самохідні артилерійські системи зараз перебувають на озброєнні ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

Греція передає Україні пакет військової допомоги, який охоплює 20 БМП-1. Швидше за все, це останні бойові машини піхоти радянського зразка, які залишаються на озброєнні грецької армії.

Італія та Франція підтвердили, що передадуть Україні батарею систем ППО спільного виробництва SAMP-T. Будуть передаватися й інші системи ППО, а також велика кількість боєприпасів до них.

Окремим рядком у списку йде Норвегія – ця країна виділила 7 млрд доларів США (75 млрд Норвезьких крон) на різні форми підтримки України.

Системи ППО SAMP-T: що про них відомо та як ці комплекси можуть захистити УкраїнуПро те, що таке італо-французька система ППО SAMP-T, що про неї відомо і як вона допоможе Україні захистити небо – в матеріалі Слово і діло

По танках відомо, що Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія і Нідерланди ведуть переговори про надання Україні ОБТ Leopard 1 та Leopard 2 різних модифікацій. Крім того, слід очікувати передачі від США танків M1 Abrams, а також певної кількості модернізованих Т-72 від Польщі та Чехії.

Втім, схоже, що деякі рішення, прийняті на зустрічі, оголошуватися не будуть. Про це натякнув президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 14 лютого.

«Звичайно, далеко не все про Рамштайн можна повідомляти публічно. Значну частину домовленостей та дискусій слід залишити за зачиненими дверима засідання Контактної групи. Але я можу сказати з упевненістю, що базові тенденції залишаються незмінними. Україна і партнери разом роблять все, щоб держава-терорист програла. І щоб це сталося швидше» – зазначив Зеленський.

Та й другий день засідань контактної групи все ще не закінчився. Принаймні, міністр оборони Резніков у своєму Twitter сказав, що другий день цілком буде присвячений обговоренню танків для України.

«Перший день роботи в Брюсселі завершився. Я вдячний усім країнам-учасницям #Ramstein та Північноатлантичному альянсу за підтримку України. Завтрашній графік буде насиченим. Більше часу приділимо обговоренню танків. Слава Україні» – написав він.

Вплив військової допомоги на ситуацію на фронті

Чи надасть військова допомога, передана Україні за підсумками дев'ятої зустрічі, на становище на фронті? Безумовно, що так.

Так, у США запевнили, що допоможуть Україні перейти в контрнаступ навесні, а це означає, що Збройні сили отримуватимуть від західних країн все, що їм буде необхідно для успішного перемелювання російських військ і відвоювання тимчасово окупованих росією земель.

На це ж спрямовані й численні контракти з виготовлення снарядів, які 15 лютого підписали між собою країни НАТО.

«Те, що ми бачимо – це величезні витрати боєприпасів на війні, і ми спостерігаємо це протягом декількох місяців. Ми обговорювали це питання в різних столицях країн НАТО, і тепер ми бачимо, що справа рухається в правильному напрямку» – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в коментарі британському Sky News.

Зокрема, як мінімум Франція та Австралія заявили, що повноцінно виробництво боєприпасів калібру 155 мм для потреб України. Також 522 млн доларів від Пентагону отримають дві американські збройові корпорації, щоб вони могли наростити виробництво боєприпасів – щоб уникнути снарядного голоду як української армії, так і західних Збройних сил.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна отримає кількість танків, якої достатньо для формування кількох танкових бригад.

Постачання танків Україні: які країни і скільки обіцяли відправитиЗахідні танки обіцяли передати Україні США, Німеччина, Британія, Франція, Іспанія, Польща, Нідерланди та низка інших країн. Хто, які танки та скільки обіцяв – на інфографіці.

«Військова допомога надавала, чинить і буде впливати на стан справ на фронті. Можна згадати про ракетні установки HIMARS, які раніше були направлені до нас у якості військової допомоги. Ці системи допомогли відіграти перевагу РФ в артилерії, дозволили знищувати логістику противника, сприяли зупинці його літнього наступу. Якщо ми говоримо про Західні танки, то варто згадати передноворічне інтерв'ю Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, де він називав конкретну кількість бронетехніки, яка потрібна для організації наступу на одному з напрямків. Сумарно називалося 300 танків» – зазначив Денис Попович у коментарі «Слово і діло».

На його думку, до кінця березня, щонайбільше до середини квітня ЗСУ сформують ударну танкову групу, яка стане основним кулаком для прориву російських оборонних порядків.

«Основним танком при цьому буде німецький Leopard 2. Головна його перевага – це точна, потужна і далекобійна гармата, яка за своїми показниками перевищує будь-яку гармату російських (радянських) танків, які зараз використовуються на фронті. Фактично це буде перше масштабне протистояння німецьких і радянських танків з часів Другої світової війни» – резюмував оглядач.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: