Як США нарощували військову підтримку України з початку великої війни

Читать на русском

З початку повномасштабної війни США залишаються найбільшим донором військової допомоги Україні – її обсяг із лютого минулого року перевищив 20 млрд доларів. Зокрема, рекордний пакет на суму понад 3 млрд був виділений місяць тому: він включає півсотні БМП Bradley, бронетранспортери, самохідні гаубиці, артилерійські та мінометні снаряди, боєприпаси для HIMARS, авіаційні та протитанкові ракети та інше озброєння. На інфографіці «Слово і діло» – скільки військової допомоги і коли США виділили з 2022 року.

Першу після початку повномасштабної війни військову допомогу було виділено адміністрацією Джо Байдена 25 лютого – 350 млн доларів.

У березні 2022 року США виділили Україні військову допомогу на загальну суму 1,1 млрд доларів: 12 березня – 200 млн, 16 березня – 800 млн, 26 березня – 100 млн. У пакет допомоги на 800 млн увійшли зенітні системи, протитанкові системи Javelin, гранатомети, гвинтівки, кулемети, шоломи, бронежилети, бронебійні системи AT-4 та інше озброєння.

Військової допомоги на 1,2 млрд доларів Україна отримала від США у квітні. Зокрема, 24 квітня стало відомо, що Штати виділили іноземне військове фінансування для України (320 млн) та ще 15 країн-союзників.

Торік у травні Україна отримала два пакети військової допомоги від США – на 150 млн і 100 млн доларів.

1 червня Байдена оголосив, що Штати нададуть Україні ракетні установки HIMARS та боєприпаси до них, Javelin, протитанкову зброю, артилерійські снаряди, гелікоптери та інше озброєння на суму 700 млн доларів.

15 червня було оголошено ще один пакет допомоги на 1 млрд: він включав артилерію, засоби берегової оборони, боєприпаси для артилерійських та передових реактивних систем. 23 червня Україна отримала ще допомогу на 450 мільйонів.

Три пакети військової допомоги Штати виділили у липні: 1 липня – 820 млн доларів, 8 липня – 400 млн, 22 липня – 270 млн доларів.

У серпні США надали Україні військову допомогу на 550 млн, 1 млрд, 775 млн доларів. А рекордний на той момент пакет Джо Байден оголосив на День Незалежності України – 2 млрд 980 млн доларів. Цей пакет допомоги передбачав ЗРК NASAMS, снаряди для мінометів та артилерії, контрбатарейні радари, ракетні системи та інше озброєння.

У вересні обсяг американської військової допомоги Україні становив майже 3 млрд доларів: 8 вересня – 675 млн, 15 вересня – 600 млн, 26 вересня – 450 млн, 28 вересня – 1,1 млрд.

У жовтні США виділили Україні три пакети військової допомоги на 625 млн, 725 млн і 275 млн доларів, у листопаді – два пакети по 400 млн.

9 грудня було оголошено військову допомогу Україні на 275 млн доларів, а завершили США рік допомогою на 1 млрд 850 млн (туди увійшли системи протиповітряної оборони Patriot).

6 січня США оголосили про виділення рекордного обсягу військової допомоги Україні – 3 млрд 75 млн доларів. 19 січня стало відомо про допомогу ще на 2,5 млрд.

Останній на даний момент пакет військової допомоги від американських партнерів був оголошений 3 лютого – 2 млрд 175 млн доларів. Туди увійшли боєприпаси для HIMARS, далекобійні ракети GLSDB, артилерійські та мінометні снаряди, великокаліберні кулемети, Javelin, протитанкові ракети, ЗРК Hawk та інше озброєння.

Нагадаємо, адміністрація Джо Байдена поки що відмовилася надати Україні винищувачі. Але, як пише видання The New York Times, це небажання може бути тимчасовим, якщо США дотримуються звичайного сценарію.

Яку військову допомогу союзники пообіцяли Україні до «Рамштайну», можна дізнатись із інфографіки «Слово і діло».

Також ми писали, які країни та скільки танків обіцяли дати Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: