Постачання танків Україні: які країни і скільки обіцяли відправити

Читать на русском

Україна подолала ще один бар'єр у постачанні військової допомоги і найближчими місяцями почне отримувати від західних союзників танки. Поки що до «танкової коаліції» увійшли трохи більше десятка країн. За словами Володимира Зеленського та Валерія Залужного, Україні потрібно близько 300 одиниць. Хто пообіцяв Україні танки та скільки саме – на інфографіці «Слово і діло».

Головним «упертюхом» у питанні постачання Україні танків була Німеччина. Але 25 січня канцлер Олаф Шольц нарешті оголосив, що Україні передадуть 14 танків Leopard 2. Крім навчання українських військових, пакет допомоги також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування системи

Крім того, Німеччина надасть дозвіл країнам-партнерам, які хочуть поставити німецькі танки зі своїх запасів.

Наразі про наміри передати Україні «Леопарди» заявили: Польща (14 танків можуть передати вже найближчими тижнями), Нідерланди (18 танків), Іспанія (близько 20 танків), Норвегія (близько 8 танків), Португалія (4 танки), Фінляндія (ймовірно 14 танків), Данія (кількість невідома), Канада (4 танки).

Джо Байден напередодні оголосив, що США передадуть Україні 31 танк M1 Abrams. Станеться це протягом кількох місяців.

Велика Британія поставить Україні 14 своїх танків Challenger 2, в уряді сподіваються, що це станеться наприкінці березня.

Франція сподівається за два місяці поставити Україні близько 40 легких колісних танків AMX 10-RC. Також вивчають можливість надіслати свої важкі танки Leclerc.

Швеція думає про те, щоб передати Україні Stridsvagn 122 – шведську версію німецьких танків Leopard 2.

Чехія передасть Україні модернізовані радянські танки Т-72. Їх також обіцяла відправити Польща.

Нагадаємо, Politico повідомило, що між західними союзниками України вже ведеться внутрішня дискусія щодо постачання реактивних винищувачів.

Раніше видання Bloomberg підрахувало, яку зброю з початку повномасштабної війни передали та обіцяли передати Україні.

Яку військову допомогу союзники пообіцяли Україні до «Рамштайну», можна дізнатись із інфографіки «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: