Системи ППО SAMP-T: що про них відомо та як ці комплекси можуть захистити Україну

Читать на русском
Про те, що таке італо-французька система ППО SAMP-T, що про неї відомо і як вона допоможе Україні захистити небо – в матеріалі Слово і діло
Система ППО SAMP-Tarmyinform.com.ua

Українське небо можуть взяти під охорону не тільки зенітно-ракетні комплекси Patriot з США – як виявилося, всупереч похмурим прогнозам, узгодження їх передачі знаходиться на вирішальній стадії. Україна також отримала європейські системи ППО SAMP-T.

Ця система – спільна розробка Франції та Італії, за часом постановки на озброєння вона значно новіше, ніж Patriot. Втім, і завдання у неї трохи інші. Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен вже повідомив про те, що Париж і Рим вже відправили в Україну SAMP-Т – при цьому раніше передбачалося, що Італія передасть радари, а Франція безпосередньо пускові установки.

«Слово і Діло» зібрало все, що відомо про систему SAMP-T.

SAMP-T: історія

Сама абревіатура SAMP-T (в деяких джерелах – SAMP/Т) утворена від французького «Famille de Sol-Air Futurs Sol-Air Moyenne – Portée / Terrestre» – «Наземна платформа для ракети «земля-повітря». Також ця система відома під ім'ям Mamba.

Комплекс почав розроблятися в 1989 році, перші випробування пройшов у 2003 році, а на озброєння Франція та Італія почали ставити його, починаючи з 2006 року. До 2014 року було виготовлено 18 батарей SAMP-T. Станом на сьогодні операторами ЗРК SAMP-Т є Франція (32 ПУ), Італія (6 ПУ), Сінгапур (12 ПУ).

Системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS: чим відрізняютьсяЩо спільного та чим відрізняються системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS – на інфографіці.

Система спочатку розроблялася для прикриття механізованих підрозділів на марші від ракетних ударів і авіаційних атак. Однак згодом виявилося, що отриманий на виході зразок прекрасно працює, прикриваючи цілі райони від масованих ударів.

В цьому випадку можна говорити про те, що SAMP-Т призначений не стільки для протиповітряного прикриття механізованих підрозділів, скільки для захисту важливих стаціонарних об'єктів від масованого нападу, здійснюваного широким спектром повітряних цілей. Тобто, система може успішно перехоплювати та збивати ракети, авіацію і безпілотники.

Згідно з документацією, система SAMP-T в змозі перехоплювати більшу частину відомих видів ракет малої та середньої дальності – крилаті, оперативно-тактичні балістичні, протирадіолокаційні, протиповітряні (привіт російським С-300, з яких окупанти люблять бити по прифронтових містах) – а також всі типи літаків і безпілотників. При цьому не мають значення погодні умови, а також застосування противником різних перешкод, навіть найбільшої інтенсивності.

Система оперує ракетами Aster-30 і може наводити їх одночасно на 16 цілей.

Aster Block 1 NT missile: the advantages of the new Ka-band seekerMBDA

Комплекс може вражати літаки та БПЛА на відстані від 3 до 100 км, крилаті, зенітні, протирадарні, протикорабельні та балістичні ракети – на відстані від 3 до 25 км на висоті до 25 км.

В одному залпі комплексу знаходиться 8 ракет, які можуть бути випущені за 10 секунд. А батарея комплексу може складатися як з однієї самохідної ПУ на шасі Iveco/Astra або Renault, так і з шести таких ПУ – тобто, в залпі може бути від 8 до 48 ракет. При цьому ракети всеракурсні – можуть бити в будь-якому напрямку.

2018 – SAMP/T live firing by FASF in Le LevantEurosam

Чим система SAMP-T може допомогти в захисті України

Схоже, що зараз SAMP-Т – це один з кращих варіантів систем ППО для України.

Швидка перезарядка системи, велика кількість ракет в залпі, широкий район прикриття і можливість застосування проти всього спектру ударних засобів, якими володіють російські терористи, повинні дозволити надійно прикрити в першу чергу енергетичні об'єкти України.

ЗРК Patriot: ефективність системи ППО і чи допоможе вона УкраїніПро те, що таке MIM-104 Patriot, як цей зенітний комплекс може допомогти Україні і які шанси ЗСУ його отримати – в матеріалі Слово і діло

У росії стан справ такий, що часто для ударів використовуються старі ракети, оскільки запаси новіших підходять до критичної точки. Старим ракетам нові комплекси зможуть протидіяти досить легко; те ж саме стосується авіаційних крилатих ракет і іранських БПЛА, якими росіяни люблять атакувати українські міста ночами.

Військовий оглядач Денис Попович у коментарі «Слово і діло» зазначив, що Італія і Франція вже прийняли заявку України та найголовніше тепер – дочекатися, поки потрібні системи будуть поставлені.

Італія готова дати Україні системи ППО SAMP-T та Aspide – ReutersПравда, поки що не зрозуміло, скільки систем Італія може запропонувати, і коли вони можуть бути поставлені. Але в Римі є бажання надати ППО

«Найголовніше, що Франція та Італія, на території яких розгорнуті ці системи, вже прийняли нашу заявку, так що залишилося тільки дочекатися постачання. Зараз, якщо вірити відкритим джерелам, на території Італії знаходяться 20 цих комплексів, а на території Франції – 40» – зазначив він.

Попович припустив, у світлі можливих постачань росії балістичних ракет з Ірану також важливий момент, що ракети SAMP-Т володіють підвищеною маневреністю, що дозволить застосовувати їх проти «іранських подарунків».

«Швидкість ракети - понад п'ять тисяч кілометрів на годину. Ракета має підвищену маневреність, що дозволяє її використовувати для ураження балістичних повітряних цілей, що дуже важливо для України, у світлі можливості поставок до Росії іранських балістичних ракет. До Нового року залишилося всього два тижні, тому швидше за все ці комплекси будуть поставлені в наступному році. Навряд чи ми отримаємо багато цих систем, найімовірніше, обсяги поставок будуть обчислюватися одиницями, але укупі з можливими поставками Patriot та інших ЗРК, які були вже поставлені в Україну, це серйозне посилення нашого протиповітряного щита» – резюмував оглядач.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: