Україна отримає німецькі Leopard 1 та Leopard 2: порівняння танків

Читать на русском

Німеччина кілька місяців відмовлялася надавати Україні танки, але тепер політика Олафа Шольца схоже різко змінилася: уряд схвалив постачання не лише танків Leopard 2, а й старих Leopard 1. Очікується, що концерн Rheinmetall продасть 88 штук Києву після ремонту. «Слово і діло» порівняло дві версії німецьких танків.

Україна отримає німецькі танки Leopard 1 та Leopard 2. На інфографіці – порівняння двох машин.
Порівняння танків Leopard 1 та Leopard 2Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Leopard 1 – німецький танк, який почали серійно виготовляти на заводі Krauss-Maffei Wegmann у 1965 році. У 2010 році його було знято з озброєння Бундесверу, але його все ще використовують кілька країн, зокрема Туреччина та Греція.

Тепер Leopard 1 більше не виробляються, але певна кількість машин залишилась у резерві Німеччини. Цей танк має низку модифікацій, основна з яких – А5 була випущена у 1987 році. Можливо, танк саме такої модифікації отримає Україна.

Виробництво Leopard 2 розпочалося наприкінці 70-х років. Наразі цей основний бойовий танк перебуває на озброєнні понад десяти країн.

Характеристики двох машин дуже схожі. В обох версіях танків екіпаж складається з чотирьох осіб – командира, водія, навідника та заряджальника. У Leopard 2 двигун майже вдвічі потужніший, ніж у попередника, а максимальна швидкість становить 70 км на годину проти 65 км. У той самий час запас ходу на 100 км менше – 450 км.

Leopard 2 також довше, ширше і вище за Leopard 1, вага становить 62,5 тонни проти 42,2 тонн.

Leopard 1 мають гомогенне бронювання корпусу, у той час як Leopard 2 обладнаний композитною бронею.

Основним знаряддям Leopard 1 є британська гармата 105-мм Royal Ordnance L7A3. Дальність ураження складає до 3 тисяч метрів, боєкомплект складає 60 снарядів. Як допоміжне озброєння використовуються два 7,62-мм кулемети, запас становить 5,5 тисяч патронів.

Новіші Leopard 2 оснащені 120 мм гладкоствольною гарматою Rheinmetall L55 або L55A1. Дальність ураження становить до 5 тисяч метрів, боєкомплект – 42 снаряди. Як допоміжне озброєння, як і у попередника, є два кулемети 7,62 мм.

Нагадаємо, у першій хвилі допомоги від західних союзників Україна отримає 120-140 сучасних танків.

Які країни та скільки танків обіцяли відправити, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Колишній головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс назвав три переваги, які дадуть Україні західні танки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: