США допустили передачу винищувачів F-16 Україні – ЗМІ

Читать на русском
Постачання винищувачів обговорюватимуть у вівторок, 14 лютого, на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.
U.S. Air Force

У США припускають, що можуть відправити свої бойові літаки в Україну під час затягування війни або ж дати дозвіл на реекспорт винищувачів F-16, які знаходяться на озброєнні в інших країнах.

Про це повідомляє Financial Times.

Згідно з даними ЗМІ, постачання винищувачів обговорюватимуть у вівторок, 14 лютого, на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.

Україна може отримати винищувачі F-16 або МіГ-29: порівняння літаківЗахід може передати Україні винищувачі F-16 чи МіГ-29. На інфографіці – порівняння їхніх характеристик.

Водночас, газета не уточнила, на чому ґрунтуються припущення неназваних представників американської влади про можливу передачу Україні західних винищувачів у майбутньому.

Видання стверджує, що у Києві розглядають отримання західних бойових літаків як довгострокову мету, тоді як зараз акцент робиться на постачанні боєприпасів.

Напередодні The New York Times із посиланням на офіційних осіб повідомили, що адміністрація Джо Байдена поки що відмовилася надати Україні винищувачі. Але це небажання може бути тимчасовим, якщо США дотримуються звичайного сценарію.

Нагадаємо, як повідомило Politico, між західними союзниками України вже триває внутрішня дискусія щодо постачання реактивних винищувачів.

Олаф Шольц заявив, що Німеччина не передаватиме Україні винищувачі, щоб «не підвищувати ставки».

Польща готова передати винищувачі за згодою з країнами НАТО.

Нещодавно Україна подала заявку Нідерландам на постачання винищувачів F-16.

На інфографіці «Слово і діло» – порівняння літаків, які можуть передати Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: