Удар по колонії в Оленівці: в ООН розпустили місію щодо розслідування теракту

Читать на русском
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вирішив розформувати місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці.
informnapalm

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію зі встановлення фактів щодо теракту в Оленівській в’язниці на підконтрольній росії території Донецької області.

Про це повідомляє агенство Reuters, з посиланням на речника керівника ООН Стефана Дюжарріка.

Як зазначається, своє рішення Гутерреш пояснив браком умов, необхідних для розгортання місії на місці.

Речник нагадав, що про створення місії було оголошено 3 серпня на запит урядів України та російської федерації.

«Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події», – сказав він.

Вбивство полонених в Оленівці: сім цілей, які переслідувала росіяЦентр стратегічних комунікацій виділив сім цілей, які переслідували окупанти, знищуючи українських полонених в Оленівці.

Згідно зі словами Дюжарріка, причина розформування місії щодо встановлення фактів полягає в тому, що вона не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

«У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної і, прямо сказати, небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому», – сказав він.

Дюжаррік не став відповідати на запитання, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій.

Представник при цьому додав, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

«Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки і ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена», – зазначив він.

Нагадаємо, в ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS.

Проте експерти на основі аналізу фото та відео з місця трагедії, а також супутникових знімків виключають російську версію. Україна досі не має офіційної інформації про кількість загиблих та поранених в Оленівці.

У вересні окупанти знову обстріляли Оленівську колонію та звинуватили ЗСУ, є загиблий.

Водночас, у Зеленського вимагають винести питання теракту на міжнародний рівень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: