Розгром росіян під Білогорівкою став одним із наймасштабніших з початку війни – NYT

Читать на русском
Операцію росіян з форсування річки Сіверський Донець біля Білогорівки було сплановано поспішно, у відчайдушній спробі досягти прогресу. Втрати армії рф стали одними з найбільших з початку війни в Україні.

Втрати, завдані російській армії під час її спроби форсувати річку Сіверський Донець у Луганській області, стали одними з наймасштабніших з початку війни. За оцінками експертів, тоді загинули або було поранено понад 400 російських солдатів.

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що в міру того, як масштаби того, що сталося, стають все очевиднішими, здається, що ця катастрофа «протикає» жорстко контрольований кремлем «інформаційний міхур», оскільки вона знайшла відгук у російських блогерів.

11 травня російське командування направило близько 550 військовослужбовців 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії для форсування річки Сіверський Донець у районі Білогорівки Луганської області з метою оточити українські сили під Рубіжним.

На супутникових знімках видно, що українська артилерія зруйнувала кілька російських понтонних мостів і знищила скупчення російських військ і техніки навколо річки.

За даними Інституту вивчення війни, могло бути вбито або поранено до 485 російських солдатів та знищено понад 80 одиниць техніки.

Як зазначають західні аналітики, які вивчили супутникові знімки, спроба переходу через річку продемонструвала «вражаючу відсутність тактичного сенсу». На їхню думку, російські командири «відчайдушно намагалися досягти прогресу» і тому поспішили з операцією.

Якщо оцінки про те, що сотні солдатів були вбиті або поранені, виявляться точними, це буде одна з найвідоміших смертоносних битв цієї війни. Видання порівнює її з потопленням крейсера «Москва», на якому знаходилося більше 500 моряків.

Нагадаємо, 9 травня керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай розповів, що ЗСУ зачищають селище Білогорівка. Окупаційні війська потрапили туди через понтонну переправу на річці Сіверський Донець.

12 травня Гайдай повідомив, що українські військові знищили групу військ рф біля Білогорівки під час спроби переправитися через річку Сіверський Донець.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: