Ще «два-три» обстріли і все: прогнози щодо вичерпання ракетного запасу росії

Читать на русском

Одна з найбільших загадок повномасштабної війни – стан ракетного запасу росії. Ще навесні почав поширюватися наратив про те, що у рф «ось-ось» закінчаться ракети або їх вистачить на «два-три» обстріли. Проте вже майже десять місяців країна-агресор знаходить чим ударити по мирних містах України: вона використовує «Іскандери», «Калібри», «Кинджали», Х-101, Х-555, а найбільше в росії ракет С-300. «Слово і діло» пропонує згадати, які були прогнози щодо вичерпання ракетного запасу росії.

За останніми оцінками, у росії залишилося ракет на кілька масованих атак. Прогнози щодо вичерпання ракетного запасу рф – на інфографіці.
Коли запаси російських ракет буде вичерпаноСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Першим про проблеми росії з ракетами почав говорити Олексій Арестович. Ще 1 березня він заявив, що рф знизила інтенсивність ракетних ударів, оскільки використала мінімум 2/3 свого ракетного потенціалу.

Наприкінці березня ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні писали, що росія запустила по Україні близько 1200 ракет, але запас ще на рівні понад 50%.

Через місяць журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв озвучив версію, за якою росія з початку вторгнення використала близько 70% своїх високоточних ракет.

Приблизно тоді ж у Міністерстві оборони України сказали, що ракетний запас росії скоротився більш ніж вдвічі. «За нашими даними, у них уже запаси скоротилися більш ніж удвічі за той час, який вони з 24 лютого активно їх використовують по території України. Приблизно цифри, які називаються, це понад 1000 ракет вони вже використали. Точніше, понад 1300 ракет», – розповіла заступниця міністра Ганна Маляр.

За оцінкою української розвідки на кінець травня, озвученої Вадимом Скібіцьким, росія використала 60% високоточної зброї: «За нашими даними, якщо говорити про високоточну зброю, то вже використано близько 60% запасів. За деякими видами навіть більше – 70%. Є відповідні нормативні вимоги за тим граничним рівнем, який необхідно тримати у військах, і за тими ж «Іскандерами» цей граничний рівень майже настав».

Він зазначив, що росіяни вже почали «знімати зі зберігання ракети, зроблені за часів СРСР».

На початку літа знову Арестович висловив думку, що в росії можуть закінчуватися ракети великої дальності, тому з метою економії вона почала застосовувати ракети середньої.

Скібіцький наприкінці серпня розповів, що за підрахунками розвідки, у росії залишилося не більше 45% ракет, які були у розпорядженні до війни. Особливо складна ситуація, за його словами, із «Іскандерами» – залишилося 20% чи навіть менше.

«Складна ситуація з тими ж «Калібрами», це досить ефективна ракета, але їхня кількість не така велика. Тому вони використовують ці X-22 та С-300 у наземному варіанті. Але ці запаси вичерпуються. Високоточна зброя у них уже на межі. За всіма нормативними документами вони повинні мати 30% резерву, а його за деякими видами ракет майже немає», – додав він.

Трохи пізніше представник розвідки нагадав, що росія має досить великий запас «старих» ракет – їх може вистачити на три роки.

З середини жовтня росія почала майже щотижня чи два завдавати масованих ракетних ударів по Україні. З того часу з'явилося більше прогнозів щодо вичерпання запасів озброєння.

22 листопада міністр оборони Олексій Резніков оприлюднив дані про ракетний запас росії після дев'яти місяців війни: 118 «Іскандерів», 347 ракет «Онікс», 6980 ракет С-300, 229 «Калібрів», 132 ракети Х-101, 150 ракет Х-555 та 43 «Кинджала».

Тоді ж секретар РНБО Олексій Данілов спрогнозував, що росія має ресурс для 3-4 масованих ударів, рівноцінних атаці 15 листопада – тоді вона випустила майже сотню ракет.

12 грудня Скібіцький заявив, що ще можна чекати на 3-5 хвиль масованих обстрілів, якщо в одній буде 80-90 російських ракет.

Данілов 19 грудня знову спрогнозував, що росія ще може нашкребти «максимум на дві-три, може, на чотири» великі атаки.

Нагадаємо, на думку експертів, росія може виробляти високоточні ракети, незважаючи на західні санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: