Бахмут залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 19 грудня, 299-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 19 грудня, 299-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, ключове завдання для всіх нас зараз – щоб світова підтримка України наступного року збільшилася.

Основне зі звернення президента України:

  • Сьогоднішній ранок у кількох регіонах і містах нашої держави був, на жаль, зіпсований характерним звуком іранських «Шахедів». Але більшість із них, на щастя, не долетіла до призначених цілей, і це зробило сьогоднішній наш ранок трохи кращим. 30 «Шахедів» збито – непоганий результат.

  • Ці «Шахеди», які були використані росією, – з нової партії дронів. Ось такий терористичний інтернаціонал двох режимів – допомагають воювати проти людей.

  • Цей тиждень у нас буде доволі активним з погляду міжнародних подій, переговорів. Провів сьогодні кілька нарад щодо цих планів. Ми будемо боротися, щоб посилити санкції за всі прояви терору проти українців і щоб отримати додаткову підтримку для нашої держави, для наших сил оборони.

  • Звернувся сьогодні до лідерів десяти держав Північної Європи, об'єднаних у The Joint Expeditionary Force. Це такий формат співпраці, ініційований Великою Британією. До нього входять країни Балтії, Фінляндія, країни Скандинавії, Нідерланди, Ісландія і, власне, Сполучене Королівство. І моє звернення було сьогодні дуже конкретним. Зброя, снаряди, нові оборонні можливості.

  • Ключове завдання всіх нас зараз – і моє завдання, і кожного нашого дипломата й посадовця, – щоб світова підтримка України наступного року не лише зберігалася на такому ж рівні, як цьогоріч, а щоб збільшилася. Саме за тими показниками, які необхідні для посилення наших оборонних операцій. Це артилерія – треба більше гармат, снарядів, це сучасні танки, які поки ще не постачаються Україні, це більш далекобійні системи залпового вогню, сучасна й справді ефективна ППО...

  • Бахмут залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту – понад 1300 кілометрів активних бойових дій. Ще з травня окупанти намагаються зламати наш Бахмут, але час іде, і Бахмут ламає вже не тільки російську армію, а й російських найманців, які прийшли на заміну втрачених армій окупантів.

  • Лише вдумайтеся в це: росія вже втратила в Україні майже 99 тисяч своїх солдатів. Днями буде 100 тисяч втрат окупантів. Заради чого? Відповіді на це запитання ні в кого в москві немає. І не буде. Вони ведуть війну і витрачають життя людей – інших людей, не своїх близьких, не свої власні життя, а інших, і лише тому, що якась там купка в Кремлі не вміє визнавати помилок і страшенно боїться реальності. Але реальність говорить сама за себе.

  • Я дякую всім нашим бійцям, які героїчно тримають Бахмутський напрямок, Соледар, Авдіївку, Мар'їнку, Кремінський напрямок та весь Донбас – регіон, який до приходу росії був одним із найсильніших в Україні і який росія руйнує просто до випаленої землі... Навіть така жорстокість ворогу нічого не дасть.

  • Сьогодні більше ніж учора, споживачів відключено від електрики. Через влучання кількох дронів уранці.

  • Сьогодні день Святого Миколая – традиційний день, коли ми всі бажаємо миру й тепла, надійного захисту й перемоги. Сьогодні – якраз на Миколая – стартував проєкт «Укрзалізниці» та ЮНІСЕФ – спільний проєкт, який може принести свято українським дітям. Тим, хто живе поруч із лінією фронту та в деокупованих районах. Спеціальні святкові потяги за трьома напрямками. Сьогодні – Донеччина. 21 грудня вирушає такий святковий потяг у Харківську область. 23-го – у Миколаївську, Херсонську області. Везуть святкові вистави і більше 30 тисяч подарунків. Дякую всім в «Укрзалізниці», у ЮНІСЕФ, в уряді, хто організував цей проєкт.

  • Хочу й окремо подякувати ЮНІСЕФ за більш ніж 100 мільйонів доларів підтримки для українських родин. Більш як 120 тисяч родин, зокрема ті, хто виховує чотирьох і більше дітей, дітей з інвалідністю, можуть отримати грошову допомогу. Загалом програма торкнеться більш ніж 600 тисяч українців.

  • І хочу звернутися зараз до всіх наших друзів і просто сумлінних людей у Грузії. Певно, всі могли бачити, у якому стані зараз Михайло Саакашвілі, у якому стані його здоров'я. Тому я звертаюся до народу Грузії, до влади Грузії – треба проявити милосердя, особливо у передріздвяний час. Те, що зараз відбувається з Михайлом, це знущання. Це не личить Грузії. Це треба припинити. Будь ласка, ухваліть рішення, яке може врятувати його життя. Переведіть Михайла Саакашвілі до однієї з клінік України, іншої європейської країни, Америки.

Нагадаємо, що у ніч проти 19 грудня росія атакувала Україну 34 дронами-камікадзе типу «Шахед» із нової партії, яку поставив Іран у кількості 250 штук.

Напередодні Зеленський закликав західні країни збільшити постачання ППО в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: