ЄС затвердив санкції проти Ірану за постачання дронів росії – деталі

Читать на русском
Зважаючи на доставку іранських дронів у росію, 8 персон та установ, що несуть за це відповідальність, були включені до санкційного списку.

У понеділок, 12 грудня, Євросоюз ухвалив новий пакет санкцій проти Ірану за поставки зброї для росії, яку вона використовує для атак по Україні, а також обмежувальні заходи у зв’язку із грубими порушеннями іранською владою прав людини.

Про це під час прес-конференції у Брюсселі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає «Укрінформ».

Сьогодні у Брюсселі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розглянула ситуацію з безпеки у зв’язку із агресією росії проти України, заходи ЄС з реагування на цю агресію, а також ситуацію в Ірані.

«Ми розглянули підтримку Тегерану для росії. Зважаючи на доставку іранських дронів у росію, 8 персон та установ, що несуть за це відповідальність, були включені до санкційного списку. Іран заявляє, що ці дрони були поставлені в росію до того, як вона почала війну. Але ці санкції є потужним сигналом для Ірану. Це перший випадок з 2019 року, коли ми застосовуємо проти Ірану такий пакет санкцій», - сказав Боррель.

В Ірані можуть внести зміни до Конституції, щоб вгамувати масові протестиЦя заява президента прозвучала на тлі безперервних акцій протесту в іранських містах, які тривають вже два з половиною місяці поспіль.

Чиновник Євросоюзу наголосив також, що дуже тривожна ситуація в Ірані складається із дотриманням прав людини, оскільки влада цієї країни продовжує репресії проти іранських жінок та дівчат, що відстоюють свої права та гідність, а також проти учасників демонстрацій протесту.

«Зараз є зрозумілим, що іранська влада розпочала виконувати смертні вироки стосовно протестантів. Вже другий учасник протестів був страчений, цього разу - публічно й після дуже короткого суду. Ми вважаємо неприйнятним використання вищої міри покарання як інструмента для репресій проти учасників протестів. Новий пакет санкцій у зв’язку із порушенням прав людини ми спрямовуємо проти тих, хто винен у цих репресіях проти учасників протестів. У списку - 21 особа, і це є проявом підтримки Європейським Союзом народу Ірану», - підкреслив Високий представник ЄС.

Нагадаємо, що валюта Ірану впала до нового мінімуму через зв'язки з рф та протести у країні.

Напередодні Боррель розповів, на якій стадії узгодження дев'ятий пакет санкцій проти рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: