Українцям рекомендували утриматися від поїздок до Сербії та Косова

Читать на русском
У зв'язку із загостренням відносин між Белградом та Приштиною українцям рекомендували утриматися від відвідування цього регіону.
Reuters

Громадянам України у зв'язку із загостренням відносин між Белградом та Приштиною рекомендували утриматися від відвідування цього регіону Західних Балкан, а тим, хто там перебуває — уникати місць масового скупчення людей.

Відповідну рекомендацію оприлюднило Міністерство закордонних справ України.

Для отримання допомоги українці можуть звертатися до цілодобової «гарячої лінії» посольства України в Сербії: +381631113185 або емейл: [email protected].

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

У разі потрапляння у надзвичайну ситуацію можна також звертатися на «гарячу лінію» МЗС України: +380442381588, або емейл: [email protected].

Нагадаємо, раніше Косово оголосило про закриття пунктів пропуску на кордоні з Сербією та перенесення муніципальних виборів з 18 грудня на 23 квітня 2023 року через підвищений рівень небезпеки. Сотні сербів у Косові спорудили барикади на дорогах півночі країни та заблокували рух транспорту на основних пунктах пропуску із Сербією.

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що планує направити місії НАТО запит щодо введення армії та поліцейських на територію регіону. Раніше Косово відправило понад 200 правоохоронців до муніципалітету Північна Митровиця, де мешкають етнічні серби.

Влітку у цьому регіоні вже загострювався конфлікт. З 1 серпня Приштина збиралася запровадити тимчасові документи, які мають отримувати при в'їзді в Косово громадяни Сербії, а також розпочати перереєстрацію автомобілів та заміну номерних знаків, виданих у Сербії.

У відповідь на півночі Косова місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. На кордоні частково визнаної держави та Сербії сталися перестрілки.

На тлі цього влада Косова вирішила на місяць відкласти заходи, які спровокували напруженість.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: