НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсу

Читать на русском

НАТО посилює місію повітряної поліції у країнах Балтії. Нещодавно місією керувала Угорщина, тепер її місце займає Польща, чиї винищувачі F-16 будуть посилені повітряними силами Франції – загоном із чотирма найпотужнішими літаками Rafale. Місія повітряної поліції була запущена Альянсом ще у 2004 році, але після анексії Криму у 2014-му та повномасштабного вторгнення росії в Україну цього року організація вжила додаткових заходів безпеки для своїх союзників. Докладніше про цю та інші місії НАТО – на інфографіці «Слово і діло».

Місія з патрулювання повітряного простору розрахована на мирний час і дозволяє НАТО виявляти, відстежувати та ідентифікувати всі порушення свого повітряного простору. Винищувачі союзників патрулюють повітряний простір країн, які не мають своїх винищувачів. Небо патрулюється над країнами Балтії, Албанією, Чорногорією, Північною Македонією, Словенією, Румунією, Болгарією, Польщею, Ісландією, Бельгією, Нідерландами, Люксембургом.

Наприклад, у 2021 році винищувачі Альянсу майже 370 разів піднімалися в повітря по тривозі (у 80% випадках через проліт російських військових літаків), більшість перехоплень сталося в балтійському регіоні.

Одна з найдавніших місій НАТО розпочалася у 1999 році в Косові. Сили Альянсу увійшли до Косова, щоб зупинити конфлікт із Сербією. У 2008 році НАТО погодилася зберегти там свою присутність на підставі резолюції Ради безпеки ООН.

Миротворчий контингент НАТО в Косові зараз становить близько 3,7 тисяч військових.

З 2001 року триває місія НАТО з охорони Середземного моря, спрямована на виявлення та стримування терористичної діяльності. У 2016 році операцію змінила Sea Guardian, яка має три завдання: ситуаційна поінформованість на морі, боротьба з тероризмом та підтримка нарощування потенціалу захисту.

У 2018 році було запущено місію НАТО в Іраку: її створили на прохання уряду та в координації з Глобальною коаліцією щодо розгрому ІДІЛ. Місія небойова та консультативна, її мета – допомога у зміцненні іракських органів безпеки та сил, щоб вони самі могли запобігти поверненню ІДІЛ, боротися з тероризмом та стабілізувати ситуацію в країні.

А далеко від Європи діє операція для підтримки країн Африканського союзу у миротворчих місіях.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як за вісім років змінилися оборонні витрати країн-членів Альянсу.

Також ми писали, як змінилася кількість військовослужбовців у країнах НАТО порівняно з 2014 роком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: