Загострення між Косово та Сербією: серби будують барикади і готуються воювати

Читать на русском
На півночі Косово в мінімум двох містах звучать сирени та лунають постріли. Відзначалися також чергові спроби блокувати дороги в тому ж регіоні
Ілюстративне фотоGetty Images

Ситуація на півночі частково визнаної держави Косово загострюється; місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. Серби протестують проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт. Протести активно підтримує Сербія.

Про це повідомляє видання N1.

«Було блокування дороги в Зубиному потоці біля Вараг та в Рударі. Начебто були поширені неправдиві новини про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, що абсолютно не відповідає дійсності» - розповів виданню заступник начальника поліції Косово в Північному регіоні Бесім Хоті.

Сербія продовжила експорт російського газуСербія продовжила контракт з росією про постачання газу на три роки. Діючі домовленості щодо експорту закінчуються 31 травня.

За інформацією матеріалу, на півночі Косово в мінімум двох містах звучать сирени та лунають постріли. Відзначалися також чергові спроби блокувати дороги в тому ж регіоні. Штаб миротворців KFOR, коментуючи ситуацію, повідомив, що миротворці збирають інформацію про події та стежать за ними.

Причина конфлікту - рішення уряду Косово про те, що з 1 серпня 2022 року будуть перереєстровані номери транспортних засобів та ідентифікаційних карт, які належать місцевим сербам. На півночі країни живуть етнічні серби, які болісно сприймають той факт, що їхній регіон відділений від Сербії. Тому на півночі активно користуються сербською валютою, а багато жителів мають сербське громадянство.

При цьому між Сербією і Косово досить давно було укладено угоду про перехідний період для документів, який тривав п'ять років. Однак ця угода давно минула, але всі спроби змусити косовських сербів виконати його наштовхувалися на протести, інспіровані та підтримувані Белградом. Але цього разу Косово має намір домогтися свого, за всяку ціну.

При цьому керівництво Сербії, зокрема, проросійський президент країни Олександр Вучич заявляє, що можливо навіть військове вирішення конфлікту. Він вже пригрозив, що сербські війська атакують Косово, якщо «Приштина зважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів». Втім, не факт, що Сербія зважиться на це, оскільки напад на косоварів означає напад на миротворців, що рівноцінно оголошенню війни всьому НАТО.

Тим часом компанії країни-агресора обходять санкції, експортуючи свою продукцію в Сербію, а звідти – в США від імені сербських юридичних осіб. Відповідну схему розкрив центр ділового консультування «ВЕД 360» від банку «Санкт-Петербург».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: