На кордоні Косово та Сербії розібрали барикади і відновили рух

Читать на русском
Увечері 1 серпня повністю відновили рух на двох прикордонних пунктах - Ярінье та Мердарі, які раніше були заблоковані протестувальниками та поліцією Косово
Ілюстративне фотоReuters

На кордоні частково визнаного Косово та Сербії розібрані барикади, які 31 Липня звели там косовські серби, які протестували проти нових правил оформлення документів.

Про це повідомляє видання РТС.

Так, повністю відновили рух на двох прикордонних пунктах - Ярінье та Мердарі, які раніше були заблоковані протестувальниками та поліцією Косово. Відомо, що ситуація нормалізувалася, жодних конфліктів на кордоні немає.

Нагадаємо, увечері 31 липня ситуація на півночі частково визнаної держави Косово стала загострюватися; місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. Сербське населення влаштувало протест проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт.

Пізніше президент Сербії Олександр Вучич виступив зі зверненням з приводу загострення між Сербією та Косово. Він заявив, що Сербія не зацікавлена в конфлікті, особливо в збройному. Одночасно з цим міжнародні сили безпеки в Косово (KFOR) заявили про готовність негайно втрутитися в ситуацію, якщо безпека Косово буде поставлена під загрозу.

Після консультацій з представниками США і ЄС влада Косово вирішила на один місяць відкласти процедуру перереєстрації сербських документів, через яку на півночі країни збунтувалися місцеві серби. Це зроблено з метою уникнути конфлікту і жертв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: