Сербія та Косово вирішили проблему з взаємовизнанням документів – ЗМІ

Читать на русском
Косовські албанці зможуть перетинати кордон з Сербією та залишати її, використовуючи документи, видані в Косово. Косовським сербам дозволили використовувати сербські документи
Ілюстративне фотоfrancesco

Косово та Сербія змогли досягти домовленості щодо взаємного визнання особистих документів громадян.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на верховного представника Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозепа Борреля.

Боррель, який був посередником у переговорах, розповів, що тепер, на підставі досягнутих між Белградом і Приштиною домовленостей косовські албанці зможуть перетинати кордон з Сербією і залишати її, виїжджаючи в інші країни, з використанням косовських документів. А косовські серби, своєю чергою, зможуть користуватися сербськими документами.

Президент Сербії несподівано виступив за ЄС та проти росії – ЗМІСербія, яка останні пів року відверто саботувала антиросійські санкції ЄС, заявила, що будуватиме власні політичні союзи.

Нагадаємо, увечері 31 липня ситуація на півночі частково визнаної держави Косово стала загострюватися; місцеві серби почали виходити на вулиці і будувати барикади. Сербське населення влаштувало протест проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт.

Пізніше президент Сербії Александр Вучич виступив зі зверненням з приводу загострення між Сербією та Косовим. Він заявив, що Сербія не зацікавлена в конфлікті, особливо в збройному. Одночасно з цим міжнародні сили безпеки в Косово (KFOR) заявили про готовність негайно втрутитися в ситуацію, якщо безпека Косова буде поставлена під загрозу.

Після консультацій з представниками США і ЄС влада Косова вирішила на один місяць відкласти процедуру перереєстрації сербських документів, через яку на півночі країни збунтувалися місцеві серби. Це зроблено з метою уникнути конфлікту і жертв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: