На кордоні Косово та Сербії сталася стрілянина: що відомо

Читать на русском
Косово звинувачує у стрільбі сербів, Сербія, своєю чергою, заявляє, що вогонь вівся в повітря косовською поліцією на кордоні
Фото з місця подійСкриншот

На кордоні частково визнаної держави Косово та Сербії відбулися перестрілки. Сторони звинуватили одна одну у відкритті вогню.

Про це повідомляє низка місцевих ЗМІ та каналів у Telegram.

«Озброєні групи, які контролює уряд Сербії, сьогодні відкрили вогонь на півночі Косово. Майбутні дні можуть бути важкими. Ми стикаємося з типом сербського шовінізму, який нам добре знайомий» - прокоментував ситуацію прем'єр-міністр Косово Альбін Курті.

При цьому сербська сторона стверджує, що вогонь вівся з боку Косово, але стрілянина велася в повітря. Також серби заявляють, що прикордонні регіони зайняли сили косовської поліції та частини поліцейського спецназу. За непідтвердженими повідомленнями, сербські війська приведені в повну бойову готовність і також висуваються до кордону.

Також приведений в повну бойову готовність контингент НАТО на території Косово. З 1999 року в Косово знаходиться база миротворців, на якій розташоване угруповання в більш ніж п'ять тисяч військовослужбовців країн НАТО.

Президент Сербії Олександр Вучич терміново переніс своє велике звернення до народу країни, яке мало відбутися о 22:00 за київським часом. Зараз Вучич знаходиться на консультаціях в Генеральному штабі армії Сербії.

Тим часом ситуація на півночі частково визнаної держави Косово загострюється; місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. Серби протестують проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: