Які військові об'єкти Білорусі розміщені біля кордону з Україною

Читать на русском

З перших днів повномасштабної війни в Україні режим Лукашенка допомагає росії чим може – Білорусь ремонтує російську техніку, надає свою техніку та боєприпаси, дає у користування військові об'єкти. З того ж часу обговорюється можливість прямого вступу Білорусі у війну, а останні місяці – можливий повторний наступ росії з північного напрямку. Наприкінці жовтня у Генштабі зазначили, що такий ризик зріс і цього разу метою можуть бути західні області України. Росія перекидає до Білорусі додаткову техніку та живу силу, формуючи «регіональне угруповання». Які білоруські військові об'єкти знаходяться неподалік кордону з Україною – на інфографіці «Слово і діло».

Які військові об'єкти Білорусі розміщені поряд із українським кордоном і які війська там перебувають – на інфографіці.
Військові об'єкти Білорусі неподалік кордону з УкраїноюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За 200 кілометрів від білорусько-українського кордону знаходиться військовий аеродром «Барановичі». Поруч із ним розміщені ракетні, танкові, механізовані, радіотехнічні війська Білорусі та тактична авіація.

Центр національного спротиву повідомляв, що цей аеродром повністю контролюють росіяни – його використовують, зокрема, для обстрілів території України.

Неподалік кордону з Україною Білорусь має дві резервні авіабази – у Бобруйску (200 кілометрів від кордону) та Лунинці (60 кілометрів). Аеродром у Лунинці, як і в Барановичах, росія активно використовувала у перші тижні вторгнення для вильотів своїх винищувачів.

За 40 кілометрів від українського кордону знаходиться авіабаза «Зябрівка», яка активно використовується російськими військами. Кілька тижнів тому супутникові знімки зафіксували, на об'єкті збільшилася кількість техніки та військ рф, зокрема там з'явилися зенітно-ракетні комплекси С-300 та С-400 та запаси палива. У північній частині аеродрому почали створювати піщані насипи.

За 100 кілометрів від білорусько-українського кордону знаходяться придатні для використання авіабази «Береза» та «Бобровичі».

Для військових цілей можуть бути також використані цивільні аеропорти за 50 кілометрів від кордону з Україною – «Брест» та «Гомель». Навесні росія вже використала Брестський аеропорт для ударів по Україні.

Нагадаємо, 10 жовтня Олександр Лукашенко заявив, що домовився з путіним про розгортання «спільного регіонального угруповання військ».

У Генштабі ЗСУ заявили, що спільне розгортання армії росії та Білорусі поки що робиться для того, щоб відвернути увагу України, але в майбутньому може бути сформоване угруповання безпосередньо для агресії.

Лукашенко також визнав участь Білорусі у російській агресії проти України. Але стверджує, що «війна Білорусі не потрібна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: