В ISW розповіли, чому Лукашенко заявив про загрозу з боку НАТО для Білорусі

Читать на русском
Аналітики ISW завили, що Олександр Лукашенко заговорив про загрозу з боку НАТО для Білорусі для того, щоб протидіяти російському тиску щодо участі у війні проти України.
Олександр ЛукашенкоФото – president.gov.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє про загрозу з боку НАТО для його країни, щоб підкреслити необхідність захисту. Таким чином він хоче протидіяти російському тиску щодо участі у війні проти України.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти зібрали дані та виявили, що Лукашенко заявив, що НАТО планує напасти на Білорусь. Він звинуватив альянс та Україну у провокаціях в районі білорусько-українського кордону. За його словами, саме Україна хоче втягнути сили НАТО у війну.

Він також заговорив про те, що білоруська влада змогла стримати потенційного ворога від застосування військової сили проти його країни. Також він сказав, що НАТО нарощує сили і посилює бойову підготовку в сусідніх країнах.

Відгородитися від «буйних сусідів»: як країни Європи зміцнюють кордон із росією та БілоруссюЛатвія, Литва, Польща, Естонія, Норвегія та Фінляндія зміцнюють свій кордон із росією та Білоруссю, аж до будівництва парканів.

За словами міністра оборони Білорусі Віктора Хреніна, пряма підготовка до війни не ведеться. Тому Білорусь захищатиме лише свою територію.

Аналітики ISW підкреслили, що, ймовірно, Лукашенко і Хренін зосередили інформаційну кампанію на вигаданій агресії НАТО та провокаціях поблизу кордону для того, щоб стверджувати про необхідність залишати війька РБ в своїй країні для захисту. Таким чином білоруський диктатор та міністр створюють інформаційні умови для протистояння російському тиску щодо вступу у війну в Україні.

В Інституті наголосили, що вступ Білорусі у війну росії проти України є малоймовірним.

Ключові висновки ISW:

  • Війська рф продовжують оборону від контрнаступу ЗСУ на лінії Сватове-Кремінна.

  • Окупанти продовжують закріплюватися біля Бахмута та проводити наступальні операції у районі Авдіївка-Донецьк.

  • Також росіяни обороняються та переміщують особовий склад на лівому березі Дніпра на Херсонщині.

  • Пересування російських військових у Запорізькій області може свідчити про те, що вони не в змозі захистити критичні райони в умовах посилення українських ударів.

  • Загарбники тримають резерви у Криму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра.

  • Через фінансові труднощі москви продовжуються внутрішні заворушення.

  • З’явилися докази продовження часткової мобілізації в рф в умовах низького морального духу та дизертирства.

  • Фінансист ПВК «Вагнер» Євген Пригожин намагається зміцнити репутацію групи.

  • Окупаційні чиновники продовжили зусилля з інтеграції захоплених територій у російський фінансовий та правовий простір.

  • Російські військові продовжують експлуатувати мирних мешканців та об’єкти цивільної інфраструктури України, щоб підтримувати військові зусилля рф.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявили, що на кордоні Білорусі з Україною знаходиться недостатня кількість ворожих сил для наступу, але такий варіант може бути запасним у росії.

Також білоруські військовослужбовці неодноразово намагалися перехоплювати дрони, які українські прикордонники використовують для контролю кордону та спостереження за територією. Однак всі ці спроби поки що були безрезультатні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: