Україні потрібно відбити південь до наступу зими, найближчі тижні будуть вирішальними для цієї кампанії – FT

Читать на русском
Військові та аналітики очікують, що ЗСУ можуть звільнити Херсон після середини листопада. Найближчі тижні будуть вирішальними для цієї кампанії, південь потрібно відбити до зими.

На Україну чекає вирішальна битва за повернення територій на півдні країни, включно з Херсоном. Завершити цю кампанію потрібно до зими, яка ускладнить умови для ведення бойових дій.

Про це пише Financial Times.

В останні дні українські сили досягли швидких успіхів на двох окремих фронтах, деокупувавши деякі території на сході та прорвавши лінію фронту на півдні. У Пентагоні заявили, що Україна має використати цей імпульс, щоб відтіснити російські сили, які займають стратегічні райони на півдні.

«Якщо ви зможете контролювати Херсон, ви, безумовно, зможете перешкодити (росіянам – ред.) дістатися Одеси, чого, я думаю, ми всі вважаємо, що вони справді хотіли», — сказав високопосадовець США.

В Україні згодні, що найближчі тижні матимуть вирішальне значення для кампанії щодо повернення земель на півдні. «Безумовно, дуже важливо швидко просуватися зі звільненням окупованої території, тому що є відчуття, що зміни погоди обмежуватимуть подальші активні бойові дії в цьому регіоні», – сказав Ігор Романенко, колишній заступник начальника Генштабу України.

У кремлі думають, що після мобілізації у них будуть сили захопити Харків та Одесу – BloombergПутін, як і раніше, хоче захопити більшу частину території України. У кремлі думають, що зможуть перехопити ініціативу на полі бою та захопити ключові міста, наприклад Харків та Одесу.

Але для цього, зазначив Романенко, союзники мають надати Україні більше сучасного озброєння.

На думку військових чиновників та аналітиків, опитаних FT, Україна може звільнити Херсон після середини листопада, якщо їй це взагалі вдасться. За словами представника Міноборони США, зараз українські військові просуваються до міста з північного сходу та півночі.

«Їм треба щось робити із Херсоном, і найближчим часом. Це піднімає моральний дух вітчизняної аудиторії та військових, а також свідчить про те, що як навчання, так і надане обладнання якнайкраще використовуються», – сказав західний дипломат.

Офіційні особи заявили, що українським силам необхідно відбити південь до зими, поки місцевість у цьому регіоні не стала важкопрохідною. У цих умовах обом сторонам буде важко маневрувати, змушуючи їх залишатися на основних дорогах, де вони незахищені. За словами офіційних осіб та аналітиків, за таких умов перевага на боці тих, хто обороняється.

Ускладнює український наступ також те, що росіяни зміцнили свої позиції на півдні. За словами представника НАТО, щоб подолати цю оборону, українцям буде потрібна переважна сила.

Проте представник Міноборони США заявив, що російські сили зазнають труднощів з інфраструктурою та матеріально-технічним забезпеченням, необхідними для доставки вантажів напередодні зими, і Київ може використати це у своїх інтересах.

Як сказали офіційні особи та законодавці США, відвоювати більше території на півдні необхідно, щоб Україна мала кращу позицію на можливих майбутніх переговорах із росією.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що українська армія здійснює на півдні досить швидкий та потужний рух.

Українські військові станом на 4 жовтня звільнили від російських окупантів понад 1530 населених пунктів.

Зокрема, на півдні ЗСУ звільнили селища Мала Олександрівка, Давидів Брід та Старосілля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: