ЗСУ можуть до грудня просунутися на Донбасі та звільнити Херсон – NYT

Читать на русском
Україна може протягом шести наступних тижнів просунутися на Донбасі та, можливо, звільнити Херсон. На думку аналітиків, український наступ незабаром змусить росіян відступити за Дніпро.
focus.ua

Українські військові можуть протягом шести наступних тижнів просунутися на Донбасі та, можливо, відбити Херсон до того, як погода змусить обидві армії зробити паузу та перегрупуватись.

Про це пише The New York Times із посиланням на оцінку американської розвідки.

Американські чиновники вважають малоймовірною ще одну велику поразку російських військ, яка б дозволила Україні звільнити великий шматок території, як минулого місяця. Але окремі російські підрозділи можуть зламатися під тиском, що дозволить українській армії продовжити відвойовувати міста на Донбасі та, можливо, деокупувати Херсон.

Україні потрібно відбити південь до наступу зими, найближчі тижні будуть вирішальними для цієї кампанії – FTВійськові та аналітики очікують, що ЗСУ можуть звільнити Херсон після середини листопада. Найближчі тижні будуть вирішальними для цієї кампанії, південь потрібно відбити до зими.

Хоча американські та українські офіційні особи побоюються робити точні прогнози, вони кажуть, що бойові дії, ймовірно, триватимуть ще кілька місяців. У зміні траєкторії конфлікту може відіграти особливо важливу роль низка змінних: складніші бойові умови у грудні, ступінь готовності путіна до ескалації, можливість збереження єдності Європи цієї зими та потенційна зміна політичної обстановки в США, що може призвести до зниження військової підтримки України.

Наразі, за словами військових аналітиків, імпульс на боці України. «Тут є вікно можливостей для України. Українці мають свободу вибору, де вони мають намір атакувати», – каже аналітик з Інституту вивчення війни Мейсон Кларк.

Офіційні особи США вважають, що Україна має продовжувати використовувати свою перевагу найближчими тижнями, але не настільки, щоб надмірно натягувати свої військові лінії постачання або давати російській армії шанс використати слабкі місця в обороні.

Американські чиновники також вважають, що український наступ може невдовзі змусити росіян у Херсоні відступити за Дніпро, повернувши більшу частину міста під контроль України.

Після вересневого наступу українським військам довелося сповільнити та зміцнити свої лінії постачання на північному сході. Зараз, як кажуть деякі чиновники США, ЗСУ, схоже, готові рухатися вперед у Луганській області. Якщо українські сили зможуть взяти під контроль трасу 66 протягом найближчих тижнів, вони можуть відрізати ключову дорогу, яку росія використовувала для постачання своїх військ на окупованих територіях.

Незважаючи на всі проблеми, росія, наголошують чиновники та військові аналітики, ще не програла війну – дуже важливо не недооцінювати супротивника.

Росіяни тікають з Херсона: про що говорить заява Суровікіна та чого чекати від окупантівПро що свідчать заяви нового командувача окупантами – Суровікіна, що чекає на Херсон та з чим можуть зіткнутися ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

З огляду на динаміку на полі бою, офіційні особи США не думають, що в бойових діях буде тривала пауза: зимовий сніг не сповільнить їх на відміну від бруду пізньої осені. Щойно земля затвердіє у лютому, армії знову зможуть рухатися швидше.

Росія може використовувати наступні чотири-п'ять місяців для перегрупування, і, можливо, для навчання мобілізованих солдатів. Але, що буде далі, за словами американських офіційних осіб, залишається відкритим питанням.

Нагадаємо, 18 жовтня командувач російськими військами в Україні Сергій Суровікін заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень».

Американські аналітики вважають, що росіяни створюють інформаційні умови, щоб виправдати свій відступ та втрати у Херсонській області. При цьому окупанти можуть готувати удар по Каховській ГЕС, щоб звинуватити в цьому Україну.

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що окупанти замінували дамбу та агрегати ГЕС.

Раніше глава української розвідки Кирило Буданов прогнозував, що до кінця року ЗСУ значно просунуться вперед – буде ще низка вагомих перемог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: