«Всерйоз ще не починали»: як після восьми місяців війни скоротився військовий потенціал росії

Читать на русском

Вторгаючись до України наприкінці лютого, росія не розраховувала, що бойові дії затягнуться так надовго. Переоцінка власних сил та недооцінка противника в особі України призвела до того, що за більш як вісім місяців війни росія втратила величезну кількість сучасної техніки та людей. Щоб компенсувати втрати рф дістає старе озброєння зі складів і економить високоточні ракети, використовуючи замість них радянські або взагалі запускає іранські безпілотники. Сподіватися, що «завтра» у росії закінчиться зброя не доводиться, але як стверджують у Міноборони Естонії, рф знадобиться два-чотири роки, щоб повернути свої збройні сили на рівень до початку повномасштабного вторгнення. Як скоротився військовий потенціал росії – на інфографіці «Слово і діло».

Як за час повномасштабного вторгнення в Україну скоротився військовий потенціал росії, скільки особового складу та техніки знищено – на інфографіці.
Як скоротився військовий потенціал росіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Станом на лютий, за відкритими даними, росія мала 850 тисяч чинних військових (це без урахування резервів). За вісім місяців повномасштабної війни втрати армії перевищили 74 тисячі осіб – це 8,8% особового складу.

До вторгнення на озброєнні російської армії було 12,4 тисячі танків – за вісім місяців знищено 22,1% машин.

Також росія втратила 18,5% своїх бронемашин (5,58 тисяч із 30,12 тисяч), 12,3% артилерійських систем та РСЗВ (2,16 тисяч із 17,53 тисяч), 2,6% військових кораблів (16 кораблів та катерів знищено).

Крім того, знищено понад 250 вертольотів із 1,54 тисяч (16,2%) та понад 270 літаків із 4,17 тисяч (6,5%).

Скільки засобів протиповітряної оборони, безпілотників та автомобільної техніки було у росії на початок вторгнення – невідомо.

Також немає точних даних про кількість крилатих ракет. Наприкінці жовтня глава української розвідки Кирило Буданов говорив, що запаси ракет у росії майже вичерпані. У Міністерстві оборони в середині жовтня оцінювали, що у рф залишилося 609 високоточних ракет із 1 тисячі 844, які були на початку війни.

Як би там не було, запаси ракет та безпілотників росія поповнює за допомогою інших країн, зокрема Ірану.

В арсеналі росії є і ядерна зброя – за оцінкою Federation of American Scientists, є 5,97 тисяч боєголовок.

Нагадаємо, володимир путін закликав створити в росії конкурентоспроможну військову промисловість. Однак його плани відірвані від реальності, наголошують аналітики ISW.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: