Путін готується збільшити витрати на оборону майже вдвічі – Bloomberg

Читать на русском
У найближчі два роки путін готовий збільшити витрати на оборону на 43 відсотки у зв'язку із планом затяжної війни.
фото ТАСС

У найближчі два роки президент росії володимир путін планує значно збільшити витрати на військові потреби, оскільки росія адаптує бюджет до затяжної війни в Україні.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Витрати України на оборону планують збільшити у 57 разів порівняно з 2014 роком: як вони зросталиЯк змінювалися видатки України на оборону – на інфографіці. Порівняно з 2014-м у наступному році витрати можуть зрости у 57 разів.

Агентство ознайомилося із трирічним фінансовим планом, згідно з яким витрати на оборону тепер перевищать початкові бюджетні припущення наступного року більше ніж на 43%. Категорія видатків на національну безпеку та правоохоронні органи зросте більше ніж на 40%.

Як зазначають в агентстві, оскільки пріоритети зміщуються на користь військових, вони віддаляються від таких галузей фінансування, як охорона навколишнього середовища.

Так, витрати на «національну оборону» становлять близько 5 трильйонів рублів (84 мільярди доларів), або 3,3% ВВП. Що за частиною видатків стоїть на другому місці після соціальних програм уряду.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) оцінює, що на «національну оборону» в російському бюджеті припадає приблизно три чверті загальних військових видатків та враховує фінансування як на операційні витрати, так і на закупівлю зброї.

Виділення коштів на освіту та культуру на 2023 рік майже не збільшується, йдеться у документі. Витрати на охорону навколишнього середовища будуть приблизно на чверть менші за заплановані раніше 0,2% ВВП.

Початковий план передбачав скорочення видатків на оборону наступного року до 2,4% від економічного виробництва з приблизно 3,2% у 2022 році та 2,6% роком раніше.

«Ця зміна відображає велику відданість війні», – зазначають журналісти Bloomberg.

У бюджетному плані вартість призову в 2023 році закладена в розмірі майже 16 млрд. рублів, а в 2024-2025 роках - 16,5 млрд. рублів щорічно.

Більшість інших деталей військових витрат залишаються засекреченими та оприлюднюються лише загальні цифри.

Нагадаємо, в Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що протести та опір мобілізації в росії відображають невдачі володимира путіна у підготовці свого населення до великої війни.

Військові аналітики прогнозують, що рішення рф щодо призову 300 тисяч резервістів, швидше за все, продовжить війну в Україні, а не вплине на її результат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: