Хто з народних депутатів прогуляв усі засідання Ради після 24 лютого

Читать на русском

Нардепи-прогульники у Верховній раді – проблема ще довоєнного часу. Після ухвалення закону у 2019 році десятки депутатів регулярно втрачали виплати за те, що не відвідували пленарні засідання чи засідання комітету. Але в умовах воєнного стану кожен народний обранець має перебувати на своєму робочому місці та захищати інтереси країни. Тим не менш, є група нардепів, які з 24 лютого ігнорували абсолютно всі засідання парламенту (більшість вдало виїхали за кордон до війни). Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Дев'ять народних депутатів прогуляли абсолютно всі засідання Верховної ради з початку повномасштабної війни.
Депутати-прогульники під час війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У цьому списку єдиним не ОПЗЖ-шником є позафракційний депутат Андрій Деркач. Засідання парламенту він не відвідує зі зрозумілих причин – у червні СБУ заявила, що викрила агентурну мережу ГРУ росії, до складу якої входив Деркач.

Пізніше правоохоронці оголосили Деркачу про підозру у державній зраді та незаконному збагаченні. Його заочно заарештували та оголосили у розшук.

Нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук насправді перестав відвідувати парламент ще до початку повномасштабної війни – перебував під домашнім арештом. Згодом, як ми пам'ятаємо, Медведчук втік з-під арешту, був затриманий СБУ і деякий час провів у СІЗО, перш ніж його обміняли на українських військових.

Наразі Медведчук, зважаючи на все, перебуває в росії і до Верховної ради точно не прийде.

Тарас Козак втік з України ще навесні 2021 року після того, як йому та Медведчуку оголосили про підозру у держзраді.

Вадим Столар до початку війни виїхав з України: за даними розслідування УП, він мешкає на Лазурному березі Франції. У парламенті депутат, звісно, не з'являється.

Жодного разу не з'явився у парламенті з 24 лютого Олег Волошин. За інформацією ЗМІ, він за десять днів до вторгнення залишив Україну. Так само вчинив і його колишній колега по фракції Федір Христенко.

Крім того, жодного «воєнного» засідання Верховної ради не відвідав Ренат Кузьмін. Йому у жовтні повідомили про підозру у державній зраді.

Подружжя Наталія Королевська та Юрій Солод на початку лютого, за даними ЗМІ, виїхали з країни – своїх депутатських обов'язків вони не виконують.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, кого з нардепів найчастіше позбавляли виплат за прогули в 2021 році.

3 листопада Верховна рада достроково позбавила депутатських мандатів Вадима Рабіновича та Ігоря Васильковського, яких раніше президент позбавив українського громадянства.

Раніше за власним бажанням були позбавлені мандатів Ілля Кива та Вадим Новинський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: