Неетична поведінка і прогули: через що депутатів у різних країнах позбавляють мандатів

Читать на русском

Народного депутата України можуть позбавити мандата у таких випадках: якщо стосовно нього є обвинувальний вирок, якщо він відмовився від громадянства або виїхав на ПМП в іншу країну, якщо він займається несумісною з депутатством діяльністю, або якщо він не увійшов до складу фракції партії, за списком якої балотувався. Президент Зеленський також обіцяв, що будуть позбавляти мандатів за прогули і кнопкодавство, але через негативний висновок КСУ відповідний законопроєкт не можуть розглянути. «Слово і діло» пропонує подивитися, за що можуть достроково припинити повноваження парламентаріїв в інших країнах.

У Німеччині депутатського мандата можуть позбавити за членство у забороненій партії, а в США і Канаді – за порушення депутатської етики.
За що парламентаріїв позбавляють мандатівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найпоширеніша причина позбавлення мандата – відсутність на засіданнях парламенту без поважної причини. За прогули можуть припинити повноваження депутатів у Португалії, Туреччині, Албанії, Грузії, Македонії, Мальті, Фінляндії, Угорщині, Великій Британії, Латвії, Киргизстані.

В Австрії депутат може втратити мандат, якщо не ходив на засідання протягом 30 днів, у Вірменії ‒ якщо був відсутній на половині голосувань протягом кожного календарного півріччя. В Індії у депутата можуть забрати мандат, якщо він без згоди палати парламенту був відсутній на її засіданнях протягом 60 днів.

У Колумбії достроково припинити повноваження парламентарія можуть, якщо він протягом сесії був відсутній на 6 засіданнях, на яких голосували за законодавчі акти або вотум недовіри.

За неперсональне голосування мандата позбавляють в Азербайджані. Аналогічне покарання в країні загрожує і в разі грубого порушення депутатом правил етичної поведінки. За порушення депутатської етики позбавляють мандата також у США і Канаді.

У Португалії та Туреччині, крім прогулів, мандата можна позбутися за вступ у партію, від якої депутат не балотувався на виборах. У Казахстані, Таїланді, Сингапурі, Киргизстані позбавляють мандата за виключення або вихід із партії, від якої депутат балотувався.

У Німеччині підставою для припинення повноважень парламентарія може послужити його членство в забороненій партії.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як Володимир Зеленський виконує обіцянку позбавляти депутатів мандата за прогули і кнопкодавство.

На інфографіці можна подивитися, скільки депутатів працює у парламентах різних країн світу і яку кількість людей представляє один парламентарій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: