СБУ викрила агентурну мережу ГРУ росії: до її складу входив нардеп Деркач

Читать на русском

СБУ викрила агентурну мережу росії, до її складу входив нардеп Андрій Деркач, якого завербували у 2016 році. Депутат отримував гроші від рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України.

Служба безпеки України викрила агентурну мережу ГРУ росії, яка мала допомагати в захопленні країни. До її складу, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач. Він, за даними слідства, займався створенням ряду приватних охоронних підприємств, щоб використовувати структури для швидкого захоплення України.

Про це йдеться на сайті СБУ.

Генеральний прокурор розпочала проти Деркача досудове розслідування.

Як розповіли в СБУ, остаточно мережу було нейтралізовано на початку війни після затримання колишнього помічника нардепа Ігоря Колєснікова. Він, будучи негласним співробітником ГУ Генштабу росії з позивним «Ветеран», був зв'язківцем і фінансовим кур'єром між спецслужбами росії та Деркачем.

«За словами Колеснікова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алєксєєв. Нардеп, зокрема, отримував кошти від ГУ ГШ рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача», – йдеться у повідомленні.

Колєсніков після затримання пішов на угоду за звинуваченням та дав свідчення, зокрема, розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

«Також Колєсніков розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками», – розповіли у СБУ.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила російську агентуру, до якої входили чиновники Кабінету міністрів та Торгово-промислової палати. Державних службовців завербували агенти ФСБ росії.

Внаслідок спецоперації у Києві було затримано завідувача відділу Секретаріату Кабміну та керівника однієї з дирекцій ТПП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: