Китай ніколи не відмовиться від застосування сили проти Тайваню – Сі Цзіньпін

Читать на русском
Китайський лідер прокоментував питання Тайваню, заявивши, що це справа виключно китайців. У Тайвані вже відповіли на погрози Сі Цзіньпіна.
фото: Delfi

Китай ніколи не відмовиться від права застосувати силу проти Тайваню, хоч і підтримує «мирне возз'єднання».

Про це повідомляє Reuters, з посиланням на слова китайського лідера Сі Цзіньпіна.

Зазначається, що сьогодні, 16 жовтня, у Пекіні проходить 20-й з'їзд Комуністичної партії, під час якого повинні обрати нового лідера. Очікується, що партію втретє очолить діючий лідер Сі Цзіньпін.

Історичний момент: що передувало візиту Ненсі Пелосі на ТайваньЧому Китай проти візиту Ненсі Пелосі на Тайвань та як розвиваються події надалі, читайте у матеріалі Слово і діло.

Під час своєї промови на з'їзді китайський лідер прокоментував питання Тайваню, заявивши, що це справа виключно китайців. За словами Сі Цзіньпіна, Китай завжди «поважав та піклувався» про Тайвань і виступав за економічний й культурний обмін.

«Ми наполягаємо на прагненні до мирного возз'єднання з найбільшою щирістю та найкращими зусиллями, але ми ніколи не обіцяємо відмовитися від застосування сили та залишаємо за собою можливість вжити всіх необхідних заходів», - заявив Сі Цзіньпін.

При цьому, лідер Китаю пояснив, що «силові методи» можуть застосовуватися у випадку втручання третіх сторін та протидії «дуже невеликій кількості» прихильників незалежності Тайваню.

Водночас, у Тайвані вже відповіли на погрози Сі Цзіньпіна, заявивши, що не підуть на компроміси.

«Тайвань не відмовиться від свого суверенітету й не піде на компроміс щодо свободи та демократії, а його народ виступає проти ідеї Пекіна про управління Тайванем за моделлю «одна країна, дві системи», - заявили в офісі президента Тайваню.

Нагадаємо, що Збройні сили КНР приведені у бойову готовність. Це сталося після проходу двох військових кораблів ВМС США Тайванською протокою 28 серпня.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що його країна захищатиме Тайвань у разі вторгнення Китаю.

Заступник директора ЦРУ Девід Коен заявив, що глава Китаю Сі Цзіньпін наказав воєначальникам підготуватися до захоплення Тайваню силовим методом до 2027 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: