Історичний момент: що передувало візиту Ненсі Пелосі на Тайвань

Читать на русском
Чому Китай проти візиту Ненсі Пелосі на Тайвань та як розвиваються події надалі, читайте у матеріалі Слово і діло.
trendolizer.com

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі сьогодні прибула з робочим візитом на Тайвань – у рамках свого турне Азією. Напередодні Китай вже кілька разів застерігав США від цієї поїздки. На тлі очікуваного візиту високопосадовця зі США, Міністерство оборони Тайваню підвищило рівень своєї бойової готовності з ранку вівторка. Своєю чергою, Китай розпочав у Південно-Китайському морі військові навчання, які триватимуть до 6 серпня. Чому виникла така загострена ситуація довкола Тайваню та що тягне за собою візит Ненсі Пелосі – читайте у матеріалі.

Чому Китай так реагує на візит Ненсі Пелосі

Тайвань — це великий острів, відділений від материкового Китаю протокою. Китай вважає Тайвань своєю територією, і пообіцяв повернути її назад, у разі необхідності, силою.

Видання The New York Times пише, що під керівництвом Сі Цзіньпіна Пекін вдався до більш агресивних військових дій у регіоні та нещодавно заявив про рішучі претензії щодо протоки, що розділяє Тайвань і Китай – одного з найжвавіших судноплавних шляхів у світі.

Під час розмови з президентом Байденом минулого тижня лідер Китаю Сі Цзіньпін різко застеріг Сполучені Штати від втручання в суперечку.

Речник міністерства закордонних справ Чжао Ліцзянь у понеділок заявив, що Народно-визвольна армія «не сидітиме склавши руки», якщо Пелосі таки відвідає Тайвань.

Річ у тому, що Ненсі Пелосі стала першим чиновником найвищого рангу, який відвідала Тайвань за останні 25 років. До неї такий візит здійснював спікер Палати Представників Конгресу США Ньют Ґінгріч у 1997 році.

Як пише видання Bloomberg, ні Сі, ні Байден не зацікавлені в тому, щоб спровокувати конфлікт, який може завдати ще більшої економічної шкоди вдома, і дзвінок минулого тижня показав, що вони готуються до своєї першої особистої зустрічі як лідерів у найближчі місяці.

Ще у травні Байден заявив, що Вашингтон захистить Тайвань у разі будь-якого нападу з боку Китаю, хоча Білий дім уточнив, що він мав на увазі, що США будуть забезпечувати військову зброю відповідно до існуючих угод.

Чому Ненсі Пелосі їде з візитом на Тайвань

Днями Ненсі Пелосі разом з делегацією розпочала азіатське турне«щоб підтвердити сильну і непохитну відданість Америки нашим союзникам та друзям у регіоні». Водночас, саме про візит на Тайвань у програмі не йшлося.

У пресслужбі палати Конгресу зазначили, що делегація проведе зустрічі високого рівня, щоб обговорити спільні цінності: мир та безпеку, економічне зростання та торгівлю, пандемію COVID-19, кліматичну кризу, права людини та демократичне управління.

Загалом, Ненсі Пелосі є давнім критиком Китаю. У Пекіні її сприймають вороже. Будучи членом Конгресу від Каліфорнії протягом двох термінів, вона відвідала Пекін у 1991 році, через два роки після того, як китайські війська відкрили вогонь по студентських протестувальниках навколо площі Тяньаньмень. Тоді у супроводі кількох колег по Конгресу та невеликої групи репортерів на площу Пелосі розгорнула банер на честь загиблих студентів.

Пелосі постійно підтримувала громадські рухи, які критикували правлячу Комуністичну партію Китаю. Вона також закликала лідерів Китаю пом'якшити свою авторитарну політику, критика якої викликала різку відповідь з боку китайських чиновників.

До речі, Білий дім не схвалює таку поїздку Пелосі. Водночас високопосадовець та її співробітники наполягають на тому, що спікер як лідер окремої, але рівноправної гілки американського уряду, має право їхати, куди забажає. Як пише NYT, Байден дав зрозуміти, що ставить під сумнів доцільність поїздки.

Що відбувалось у день запланованого візиту

На тлі візиту Пелосі американська сторона розмістила авіаносець USS Ronald Reagan та великий десантний корабель USS Tripoli з винищувачами у міжнародних водах неподалік східного узбережжя Тайваню.

Міністерство оборони Тайваню посилило рівень бойової готовності з ранку 2 серпня до полудня 4 серпня.

Кілька китайських військових літаків пролетіли близько до серединної лінії, яка розділяє Тайванську протоку. Крім того, Китай оголосив про військові навчання в Південно-китайському морі з 2 по 6 серпня і проводить маневри у провінції Фуцзянь.

Близько 17.00 за київським часом борт Ненсі Пелосі увійшов до тайванської зони ППО. Згодом винищувачі ВПС Тайваню взяли на супровід спецборт.

У цей час у Тайвані почали відключатися сайти держорганів, зокрема, МЗС.

Китай закрив повітряний простір у напрямку Тайванської протоки для цивільних літаків. Закордонні ЗМІ заявляли, що Китай також підняв у повітря винищувачі. Вони направлені в Тайванську протоку на патрулювання.

О 17.30 китайські винищувачі Су-35 перетнули Тайванську протоку, повідомив канал CGTN.

Зрештою літак Ненсі Пелосі приземлився згідно попереднього графіку – близько 17.45 за Києвом. Зустрічати спікера Палати прийшло чимало жителів Тайбея.

Очікується, що вже завтра спікера Палати представників США проведе зустрічі з керівництвом Тайваню, зокрема з президентом Цай Інвенем.

Одразу після приземлення Ненсі Пелосі написала, що візит делегації на Тайвань вшановує непохитну відданість Америки підтримці динамічної демократії Тайваню.

«Наші переговори з керівництвом Тайваню ще раз підтверджують нашу підтримку нашого партнера та просувають наші спільні інтереси, зокрема просування вільного та відкритого Індійсько-Тихоокеанського регіону», – наголосила Пелосі.

Тим часом МЗС Китаю вже засудило візит високопосадовця зі США. Міністерство заявило, що це посилає «невірні сигнали» силам, які прагнуть незалежності Тайваню.

Нагадаємо, раніше агентство Bloomberg перерахувало варіанти дій, які Китай може вжити у відповідь на візит високопосадовця США на Тайвань.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: