Ситуація на ЗАЕС: гендиректор МАГАТЕ готує візит до України та рф

Читать на русском
Гендиректор МАГАТЕ нагадав, що після нещодавнього візиту на ЗАЕС він запропонував створити зону ядерної та фізичної безпеки з метою забезпечення фізичної цілісності станції.
фото: AFP

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність прибути цього тижня до України та росії з метою продовження консультації щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо окупованої Запорізької АЕС.

Про це Гроссі заявив у своєму виступі перед делегатами 66-ї генеральної конференції МАГАТЕ у Відні.

«Я готовий продовжити консультації в обох країнах цього тижня», - наголосив він.

При цьому, гендиректор МАГАТЕ нагадав, що після нещодавнього візиту на ЗАЕС він запропонував створити зону ядерної та фізичної безпеки з метою забезпечення фізичної цілісності станції.

Зеленський розповів, скільки російських окупантів перебувають на ЗАЕСЗгідно зі словами президента, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

Згідно з його словами, ця пропозиція «отримала потужну міжнародну підтримку».

На цьому тлі Гроссі повідомив, що минулого тижня він зустрівся у Нью-Йорку з очільником МЗС України Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ росії Сергієм Лавровим «у рамках переговорів з усіма сторонами, спрямованих на досягнення згоди щодо створення зони».

Водночас, Гроссі наголосив, що ядерна безпека в Україні є головним пріоритетом для МАГАТЕ.

«Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб запобігти ядерній аварії», - додав гендиректор агенства.

Нагадаємо, що 1 вересня на Запорізьку АЕС приїжджала місія Міжнародного агентства з атомної енергетики. Як відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на Запорізькій АЕС. Фахівці, зокрема, закликали встановити довкола станції «зону безпеки».

Міністр енергетики України Галущенко назвав умову для повного виконання рекомендацій МАГАТЕ.

Напередодні стало відомо, що МАГАТЕ хоче розширити свою місію на Запорізькій АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: