Україна відновила другу резервну електролінію до ЗАЕС – МАГАТЕ

Читать на русском
МАГАТЕ повідомило, що Україна відновила другу резервну електролінію до Запорізької АЕС. Крім того, було безпечно зупинено реактор.
Запорізька АЕСФото – Укрінформ

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про успішне відновлення другої лінії електропередач до Запорізької АЕС. Однак 4 основні зовнішні лінії все ще не працюють.

Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.

«Відновлено другу резервну лінію електропередач до Запорізької атомної електростанції, що дозволяє забезпечувати електростанцію зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. А іншу лінію – тримати в резерві», – йдеться у повідомленні.

Окупанти найближчим часом можуть обстріляти ЗАЕС – розвідкаРосійські окупанти можуть найближчим часом вчергове обстріляти Запорізьку АЕС та звинуватити в цьому Україну.

Крім того, блок реактора, який зупинили, перейшов у режим холодної зупинки, як 5 інших реакторів. Тепер для охолодження йому необхідно менше енергії.

Зазначається, що відновлена лінія 750/330 кВ, яку використовували для забезпечення функціями безпеки. Раніше відновлена лінія 330 кВ залишається в резерві.

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, ситуація з ядерною безпекою та охороною на ЗАЕС залишається нестабільною.

«Терміново потрібна зона ядерної безпеки, і я розпочав консультації з відповідними сторонами», – зазначив він.

Нагадаємо, що 11 вересня вночі о 03:41 шостий енергоблок ЗАЕС відключили від мережі. Тоді ж почалася підготовка до його охолодження та переведення в холодний стан.

Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» забезпечили живлення Запорізької атомної електростанції, необхідної для безпечної роботи реакторів станції у режимі холодного стану.

Також фахівці відновили роботу першої резервної лінії електропередач до Запорізької АЕС, що дозволяє забезпечити її зовнішньою електрикою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: