Російські атаки на ТЕЦ стали такою ж частиною стратегії рф, як удари по ЗАЕС – експерт

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Удари російських окупаційних військ по українських енергетичних об'єктах - це частина російської стратегії, в рамках якої росія раніше била по Запорізькій атомній електростанції.

Про це розповів експерт Андрій Горбенко в коментарі для «Слово і діло».

За його словами, першою частиною російської стратегії була загроза, створена окупантами для ЗАЕС. Але ця стратегія не спрацювала.

«Цю стратегію нам, союзникам, і ООН, вдалося відбити. Тому зараз ЗАЕС відходить на другий план» - зазначив він.

Енергетичний терор росії: чи загрожують удари столичним енергостанціямПро те, чи загрожують російські ракетні атаки енергетичним об'єктам Києва та Київської області - в матеріалі Слово і діло

Горбенко пояснив, що попри продовження російських маніпуляцій навколо ЗАЕС, в Москві розуміють, що ця карта вже біта, тому прийняли нову стратегію, яку умовно можна назвати «Мерзни, мерзни, вовчий хвіст».

_«Вони загрожують заморозити Європу і, в першу чергу, Україну. Тому, що Європа ще навесні зрозуміла, що такі загрози з боку росії можливі та максимально закачали у свої сховища газ. А Україна в цьому плані ніяк не захищена... Швидше за все, вони будуть приймати цю стратегію, якщо ми, світ, ООН не дамо гідної дипломатичної та військової відповіді», - зазначив він.

Експерт зазначив, що тільки в цьому випадку Росія може зменшити натиск - наприклад, якщо США через удари по енергетичній інфраструктурі все ж вирішать передати Україні ракети ATACMS - але загалом, це російська поточна стратегія.

«Вони хочуть зайти взимку, хочуть заморозитися в плані фронту і зайти взимку, щоб у нас тут була гуманітарна катастрофа і на тлі цього вони почнуть наступ» - резюмував він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що удари рф по енергетичній інфраструктурі України є ознакою відчаю. Він закликав посилити співпрацю з партнерами щодо подолання російського терору.

На думку МЗС України, шляхом ядерного шантажу із Запорізькою АЕС росія намагається домогтися двох цілей. Перша мета - порушити енергетичний баланс України напередодні зими, друга - погіршити ситуацію в Європі з точки зору енергетичної безпеки, щоб вплинути на її політику.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: