Зеленський розповів, скільки російських окупантів перебувають на ЗАЕС

Читать на русском
Згідно зі словами президента, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.
Офіс президента

На окупованій Запорізькій атомній електростанції український технічний персонал працює як заручники, оскільки там знаходиться пів тисячі російських бойовиків із військовою технікою.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у інтерв'ю французьким ЗМІ.

«Росія захопила цю атомну станцію. Зараз там знаходиться технічний персонал України, але вони - як заручники, бо там знаходиться 500 бойовиків, окрім техніки. Це вже підтвердило МАГАТЕ», - зазначив він.

З'явився звіт МАГАТЕ за підсумками візиту на Запорізьку АЕС: що запропонували експертиЗвіт МАГАТЕ за підсумками інспекції на Запорізьку АЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами.

Український президент поінформував, що наразі ЗАЕС відключена і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести.

При цьому, він підкреслив, що росія не зацікавлена у роботі станції. Згідно зі словами президента, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

Зеленський також наголосив на ризику ядерного вибуху на станції через дії росіян, нагадавши, що на ЧАЕС взірвався один блок, а на ЗАЕС загалом шість блоків.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС, як і раніше, зупинена. Охолодження енергоблоків та відпрацьованого ядерного палива здійснюється завдяки подачі енергії з українських ліній електропередач.

Наразі ЗАЕС знову отримує живлення від української електромережі після того, як обстрілами з'єднання було зруйноване.

Водночас, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, шляхом ядерного шантажу із Запорізькою АЕС росія намагається досягти двох цілей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: