Ситуація на ЗАЕС: Кулеба назвав дві цілі російського ядерного шантажу

Читать на русском
Шляхом ядерного шантажу росія намагається порушити енергетичну безпеку України напередодні зими, а також порушити енергобаланс Європи, щоб змусити її змінити політику.

Шляхом ядерного шантажу із Запорізькою АЕС росія намагається досягти двох цілей. Перша мета – порушити енергетичний баланс України напередодні зими, друга – погіршити ситуацію в Європі з погляду енергетичної безпеки, аби вплинути на її політику.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

«Ціль №1 – вибити ЗАЕС з енергетичної системи України, порушивши наш енергетичний баланс, відповідно погіршивши енергетичну безпеку України напередодні зимового сезону. Друга ціль стосується безпосередньо Європейського союзу. Коли у тебе шалені ціни на газ, то ти скрізь де можна намагаєшся компенсувати збільшенням потужностей електроенергії. Який найпростіший шлях для європейців отримати додаткові обсяги електроенергії? Збільшити імпорт з України завдяки тому, що ми є частиною ENTSO-E – європейської електричної мережі – ми можемо реально вирішити низку проблем в таких країнах, як Польща та інших, в плані енергетичної безпеки», – розповів Кулеба.

Якщо буде порушено енергетичний баланс України, наша країна відповідно припинить експорт, чим порушить енергобаланс Європи. «Ситуація в Європі стає ще гіршою з точки зору енергетичної безпеки, цін і далі настають відповідні політичні та соціальні наслідки», – додав міністр.

Справа, за його словами, в економіці, енергетиці та політиці – тому що великі ціни на енергоносії зрештою позначаються на політиці.

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС приїжджала місія Міжнародного агентства з атомної енергії. Як відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на Запорізькій АЕС. Фахівці, зокрема, закликали встановити довкола станції «зону безпеки».

Міністр енергетики України Галущенко назвав умову для повного виконання рекомендацій МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: