Протести та опір мобілізації свідчать про провал путіна у підготовці росіян до війни – ISW

Читать на русском
Путін наполегливо продовжує називати вторгнення в Україну спеціальною військовою операцією та не створює інформаційних умов для підготовки росіян до мобілізації.

Протести і опір мобілізації у росії відображають невдачі володимира путіна у підготовці свого населення до великої війні.

Так вважають у Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що чиновники та кремлівські пропагандисти до останнього відкидали вторгнення росії в Україну, а путін не зробив жодних зусиль для підготовки свого населення до війни – навіть деякі російські військові були здивовані, коли те, що вони вважали навчаннями, виявилося справжнім нападом.

У росії планують ввести воєнний стан і заборонити виїзд чоловіків – ЗМІЯк зазначає ЗМІ, це станеться в тому випадку, якщо Україна продовжить атакувати так звані приєднані території.

«Більше того, путін наполегливо продовжує називати вторгнення «спеціальною військовою операцією», а не війною, і не створює у росії інформаційних умов для підготовки свого народу до цієї примусової мобілізації. Інформаційні провали путіну в цьому відношенні особливо важливі, оскільки на території росії немає українських чи натовських військ і немає загрози будь-якого вторгнення в глиб рф. Це не 1812, 1914 чи 1941 рік. Фактори, які призводили до народної мобілізації в попередніх війнах з росією, просто відсутні в цій агресивній війні, хоч би як путін підносив її своєму народу. Приклад Другої світової війни, коли росіяни згуртувалися під прапором, особливо недоречний. Нацистське вторгнення було буквально екзистенційною загрозою існуванню росії та частиною відверто геноцидної кампанії з поневолення радянських громадян. Нинішній конфлікт є далеким від цієї реальності», – заявили в ISW.

Аналітики також сумніваються, що завдяки мобілізації путін зможе суттєво збільшити бойову міць російських збройних сил у 2022 році. ЗС росії не створювали умови для ефективної широкомасштабної мобілізації принаймні з 2008 року і не створювали резервних сил, необхідних для раптової мобілізації.

«Процес (мобілізації – ред.) буде потворним, якість резервістів низькою, а їхня мотивація до бою, ймовірно, ще гірша… Ця мобілізація не вплине на хід конфлікту у 2022 році і, можливо, не вплине на здатність росії підтримувати свій нинішній рівень зусиль у 2023 році», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, за словами експертів, путін може призвати скільки завгодно резервістів, але росія не має можливості найближчим часом забезпечити їх навчанням та озброєнням.

Військові аналітики вважають, що рішення путіна призвати 300 тисяч резервістів, швидше за все, продовжить війну в Україні, а не вплине на її результат.

У росії тим часом відбуваються протести проти мобілізації. Зокрема, у Дагестані на мітингах відбулися сутички.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: