Сполучені Штати повністю підтримують реформування ООН – постпред США

Читать на русском
У США вважають, що через поведінку росії насамперед має бути серйозно реформована Рада Безпеки ООН
Лінда Томас-ГрінфілдReuters

Сполучені Штати повністю підтримують реформування ООН, насамперед - Ради Безпеки; варто розширити географічне представництво членів Радбезу та змінити принцип використання права вето.

Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд на брифінгу перед 77-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє Європейська правда.

Генасамблея ООН засудила вторгнення Росії в УкраїнуГенеральна асамблея ООН ухвалила в середу резолюцію, яка засуджує російське вторгнення в Україну і закликає Москву негайно вивести всі сили з України.

«росія порушила національний суверенітет і територіальну цілісність, порушила права людини та розв'язала відкриту війну замість того, щоб домовлятися про мир. Постійний член Ради Безпеки ООН завдав удару по самій основі Статуту ООН» - нагадала вона.

Російське вторгнення в Україну - це спроба росії нав'язати своє панування і серйозне випробування для основних принципів, створених в ООН, додала вона.

«Ми збільшимо зусилля з реформи Ради Безпеки. Йдеться і про зміну правил винесення вето, згідно з якими постійні члени пояснюватимуть їх Генеральній Асамблеї... Рада Безпеки також повинна краще відображати глобальну реальність і враховувати географічне представництво. Ми не повинні підтримувати застарілий статус-кво. Водночас ми повинні проявити гнучкість для компромісу в ім'я відповідальності» - сказала вона.

Війна в Україні: в ООН попереджають про небачену з Другої світової продовольчу кризуЧерез війну в Україні світові загрожує глобальна продовольча криза, не бачена з часів Другої світової війни.

Томас-Грінфілд також запевнила, що президент США Джозеф Байден і державний секретар США візьмуть участь у консультаціях з критично важливих реформ ООН.

Нагадаємо, раніше в Україні заявили, що країна-агресор росія повинна бути виключена з Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН, оскільки безпосередньо порушує зобов'язання підтримувати мир.

На думку постпреда України в ООН Сергія Кислиці, єдина причина, з якої росію не виключають зі складу Ради Безпеки ООН - це наявність у неї ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: