Росіяни використовують ЗАЕС, як військовий плацдарм – заступник постпреда США в ООН

Читать на русском
Американський дипломат, зокрема, поцікавився у росіян, чому вони використовують ЗАЕС, як військовий об'єкт, ставлячи весь світ на межу ядерної катастрофи.
Ілюстративне фотоВікіпедія

Російські окупанти застосовують Запорізьку атомну електростанцію, як плацдарм для ведення бойових дій. Ядерний об'єкт використовується, як військова база і позиція для атак.

Про це заявив заступник постійного представника США при ООН Річард Міллс на засіданні Ради Безпеки ООН.

Міллс поцікавився у росіян, чому вони використовують ЗАЕС, як військовий об'єкт, ставлячи весь світ на межу ядерної катастрофи.

«На ці питання може відповісти тільки президент путін та члени російської делегації, що сидять тут сьогодні... Тільки вони можуть пояснити, чому їхні війська бездумно атакували та захопили контроль над станцією, поставивши нас на межу ядерної катастрофи» – зазначив він.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

Міллс додав, що Росія повинна негайно виконати вказівку Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша і створити демілітаризовану зону навколо станції та на самій ЗАЕС. Це дозволить місії МАГАТЕ провести незалежну експертизу та оцінити стан станції.

Постпред України в ООН Сергій Кислиця вважає, що Міжнародному агентству з атомної енергетики (МАГАТЕ) варто подумати над постійною присутністю своїх представників на Запорізькій атомній електростанції.

Президент Володимир Зеленський вважає, що ситуація навколо Запорізької атомної електростанції зараз небезпечна і непередбачувана. Небезпека ядерної катастрофи становить практично сто відсотків.

Розвідка вважає, що російські окупанти можуть готувати на Запорізькій атомній електростанції провокацію з виникненням пожежі. Для цього вони розмістили на території ЗАЕС велику кількість легкозаймистого автомобільного палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: