Війна в Україні: в ООН попереджають про небачену з Другої світової продовольчу кризу

Читать на русском
Через війну в Україні світові загрожує глобальна продовольча криза, не бачена з часів Другої світової війни.
wam.ae

Війна в Україні створює катастрофу, що впливає на місцеве сільське господарство та глобальні запаси продовольства та зерна, небачену з часів Другої світової війни.

Про це в Раді безпеки ООН заявив глава Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі, передає The New York Tymes.

«Катастрофа на катастрофі», – сказав Бізлі.

«Ми ніколи б не подумали, що щось подібне стане можливим», – додав він.

Він нагадав, що Україна та росія виробляють 30% світових запасів пшениці, 20% – кукурудзи та від 75% до 80% соняшникової олії.

Криза через війну в Україні може призвести до заворушень на Близькому Сході – МВФЕкономічна криза, спричинена вторгненням росії в Україну, та можливі проблеми з експортом сільгосппродукції загрожують заворушеннями на Близькому сході.

50% зерна, яке Всесвітня продовольча програма закуповує для допомоги 125 млн осіб, виробляється в Україні. За словами Бізлі, зростання цін на харчі, доставку та паливо призвело до збільшення операційних витрат ВПП на 71 млн доларів на місяць.

Бізлі додав, що якщо війна не закінчиться, то «світу загрожує голод, дестабілізація та масова міграція».

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив на засіданні Радбезу, що росія планувала спровокувати гуманітарну кризу в Україні, знищивши її сільськогосподарський потенціал: це був план Б після того, як її військам не вдалося швидко захопити країну.

Нагадаємо, правозахисна організація Human Rights Watch також попередила, що вторгнення росії в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці.

Президент Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що проблеми з експортом сільгосппродукції з України вдарять по багатьох регіонах світу. Водночас, самій Україні, за підрахунками, запасів продовольства має вистачити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: